fallback

Общ преглед

В пернишко запалиха огньовете и извадиха кукерските маски за обичая "Сурва".

"Сурвакарите" излизат в нощта на 13 срещу 14 януари и на 14 януари през деня – Сурва (Василовден), разказват организаторите на предстоящия едноименен фестивал в Перник.

Почти всяко село в региона има своя маскарадна група, често участниците в нея са повече от 50 души. Фотографът на Investor Media Group Олег Попов бе в село Кошарево.

Автентичният маскарад включва различни персонажи. Основно обредно лице е многобройната група мъже с маски и звънци, придвижваща се със специфична ритмична стъпка. Особено характерно за сурвакарите е разиграването на ритуала сватба.

Костюмите са главно 2 типа – само от кожи или от нарязяни парцали. Маските са оформени като глави на причудливи същества и животни с плашещи лица и стърчащи зъби, с рога, опашки, тракащи клюнове или като сложно изработени конструкции от пера на домашни птици върху дървен скелет.

А ето и празникът от другите части на Пернишко.

Общ преглед

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 6 години

Сурва имало и при траките и при други народи.Еьически древен ритуал.

29

Анонимен

преди 6 години

Платени НПО организации и национални медии от години насаждат мнението,че това било няква си ромска нова година!!Не!Това е нова година по Юлианският календар!!В пернишките села няма нито един ром!Ходете и вижте,как се празнува нова година!!

28

Анонимен

преди 6 години

Е защо вчера не писахте за Симитли - древната земя на кукерите, симитлийският кмет ке ви линчува, с него работа да си немате.

fallback