Снимка: Reuters, архив

71-годишна жена от Шумен е поредната жертва на телефонна измама. Тя получила обаждане по телефона и била заблудена, че се провежда полицейска акция и хвърлила през терасата на жилището си 10 096 лева с идеята, че съдейства на полицията, съобщиха от ОДМВР-Шумен.

Добре познатата в последно време схема била приложена около 18:00 часа в понеделник. На домашния телефон на жената позвънил непознат. Съобщил, че нейна близка е пострадала в инцидент и са необходими средства за лечение.

71-годишната жена се усъмнила и решила, че става въпрос за измама. Непознатите започнали да я заплашват по телефона, че ако не предаде парите, у тях ще отидат хора, които ще нанесат побой на нея и близките ѝ. Малко след това на телефона позвънил мъж, който се представил за полицай. Обяснил на жената, че в града са засечени измамници. По думите на "полицая" част от групата била задържана, но останал още един на свобода. В групата бил намерен тефтер, в който бил вписан нейният телефонен номер и жената била тяхна потенциална жертва.

Обяснил ѝ, че трябва да съдейства на полицията измамникът да бъде заловен. За целта я склонил да се съгласи на това, което искат измамниците. Дал указания да събере в торба всички налични пари, да ги хвърли през терасата, за да успеят полицаите да го задържат на място с парите и да влезе в затвора.

Жената повярвала на "полицая" и с идеята, че помага да бъде заловен измамникът, сложила в торба 10 096 лева. Хвърлила ги през терасата на шестия етаж на апартамента си.

След като не ѝ се обадили, че измамникът е задържан, се обадила на свои близки и те подали сигнал в полицията. По случая е образувано досъдебно производство за измама.

От полицията за пореден път призовават хората да не се доверяват на непознати по телефона:

Ако някой ви иска пари по какъвто и да е повод по телефона, бъдете сигурни, че става дума за измама. Молим всички да обяснят на по-възрастните си родители, баби и дядовци, че когато получат подобно обаждане трябва да затворят телефона и да се свържат с близките си. Ако не успеят, нека да звъннат на телефон 112.

Да не предоставят информация по телефона за налични пари и ценности и по никакъв повод да не казват къде живеят. Измамниците не разполагат с никаква друга информация, освен с телефонния номер, който набират на случаен принцип. Ако получат заплахи при отказ да предоставят искани парични средства, да затворят телефона и да се обадят на телефон 112.

Призоваваме хората да запазят спокойствие, ако получат заплаха по телефона - това е част от сценария на измамниците. След заплахата обикновено следва друго обаждане, в което измамниците се представят за полицаи, като искат съдействие от гражданите. Така хората се доверяват на напълно непознати - измамници.

Инструкциите, които се дават, са парите да бъдат оставени пред входните врати на жилищата или да бъдат хвърлени през терасите. Това се правело с цел да се запази живота на хората, тъй като можело при задържането да се наложи използване на оръжие. Добре е да се знае, че всъщност това се прави с една единствена цел - да не могат потърпевшите от измамите да видят кой се доближава до дома им да вземе парите, както и да не могат да дадат след това описание на мулетата в полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase