Снимка: Община Несебър

И тази година зетьовете на с. Кошарица бяха "изкъпани” на днешния голям християнски празник Ивановден. Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стар български обичай. Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което спазва този обичай от години, без да го е прекъсвал, съобщиха от община Несебър.

Според традицията на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства. 
 
В отбелязване на обичая днес са се включили четирима куражлии. Първоначално участниците се събрали в ресторанта в центъра на селото. Там пили греяно вино, за да се затоплят преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението повдигнали и музикантите, които свирили български народни песни.

След като мъжете се сгрели достатъчно, под съпровода на фолклорни ритми и начело с кмета на селото Павел Павлов, те се хванали на право хоро, а след това тръгнали към мястото за къпане.

Тази година заради приятните метеорологични условия участниците изпълнили право хоро във водата, след което е извършено къпането.

 

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.