fallback

В началото на новата година се заговори, че стените на историческата крепост Царевец се рушат и че няма средства за укрепването им. За щастие директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов отхвърли твърденията.

"Категорично отговорът е не, няма опасност. Състоянието на крепостните стени е нормално. Има проблеми, те са свързани с ерозийните процеси, които се получават. В нашия географски пояс имаме големи температурни разлики, това свива и разширява материала. Нормално е в един строеж на 700-800 години спойващият хоросан да изветрява", обясни Иван Църов пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че по-скоро няма нужда от спешна реконструкция и аварийни дейности. Според него проблемът е възникнал поради неправилното тълкуване на някои негови думи. Директорът увери, че се полагат усилия срещу естествените ерозийни процеси.

"Парите никога не достигат, необходими са значителни суми. За 2017 г. Община Велико Търново реинвестира около 180 хил. лева от общо 400-те хил. които реинвестира във всички останали 30 музея", каза още Иван Църов.

Годишно поддръжката на Царевец струва около 300-400 хил. лева, посочи той и увери, че положението на крепостта е добро и ще бъде още по-добро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 6 години

Крепостта е супер бях в един такъв град във Франция -Безансон точна като Търново-с река с такава крепот -там се нарича цитадела -където има Зоологическа градина,аквариум ,музей на Антифашизма и две кафенета -плаща е солиден вход -до поляните ме се допускат също срещу вход пикници за събота и неделя .Важно е обаче уважението към отминалот време което витае там-въпреки че е крапост на един рицар от Франция.Хората си уважават миналото,за разлика от нашите псевдодемократи

15

Анонимен

преди 6 години

Щот до Царемец няма магистрала Бойко да отиде и да й отреже лентата .Той книги не е чел и едва ли е чувал за Асенвци ,Орловец и т.н ,защото отидете до Орловец да видите пътя -все едно е пейзаж от Марс.Какво остава за Царевец на няколко Века разбира се че трябва да се поддържа -това е част от Велика България от тази която е пленила единствена рицар-този Балдуин ,за което не могат да ни простят тези от Запада

14

Дедо

преди 6 години

Не знам аз-нали като малки си играехме из тези развалини-нищо такова нямаше.Само бурени и тук-там камъни.Кого лъжете-туристите,ето кого!Трапезица е по-достоверна сега.

fallback