Снимка: Булфото, архив
fallback

Жители на Банско и други общини в Югозападна България излизат тази вечер отново на протест на Главен път Е-79 при разклона от Симитли за Банско. Това съобщи на БТА кметът на община Банско Георги Икономов.

Освен против "зеления октопод", протестът ще е в подкрепа на решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин", което дава възможност за изграждане на втори кабинков лифт за скизоната на Банско и друга спортна инфраструктура, поясни кметът.

Oще по темата

"Ние не сме срещу истинските природозащитници, защото има много такива в България, които са за развитието на спорта, за развитието на скитуризма не само в Банско, а в цялата страна и те са го казвали и показвали с писма, декларации и т. н. Ние сме срещу една шепа псевдоеколози и техните лъжи, които с всички сили се опитват да спират развитието на скизоната в Банско. И не само това, те са срещу всички големи инфраструктурни проекти, каквато е и автомагистрала "Струма", и други инвестиции", каза кметът.

"Основното обаче е, че сме в подкрепа на правителството и на решението, което взе за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". Именно това е главната цел", подчерта кметът на Банско.

Днешният протест ще е контрапротест на протеста на "зелените" в София "срещу едно напълно законно, напълно разумно и обществено полезно решение", по думите на кмета.

Икономов допълни, че ако "зелените" продължат своите действия, банскалии ще дойдат в София, защото, по думите му, "те никога няма да дойдат и не биха дошли на място в Банско, за да видят какво точно се случва и срещу какво точно протестират".

Осем години вече според Икономов продължава диалогът със "зелените", но той не само, че не сближава позициите на двете спорещи страни по темата, но ги втърдява още.

Кметът на Банско е учуден, че и в други градове като Русе ще протестира срещу изграждането на втора "кабинка" в Банско, сякаш "те нямат други проблеми", посочи той.

Според Икономов трябва да продължи изпълнението на решението на правителството по законовия път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Факт

преди 6 години

Къф гармиш във Франция се строят лифг след лифт Вал Торенс най-високият в Европа курорт.Кво давате тия селски немски курортчета за пример.Атомна бомба само ще ги оправи немските с.ине!

75

Анонимен

преди 6 години

Не проблемът в този лифт, а в презастрояването на Банско и несъответствието на инфраструктурата на града с легловата база, която е два пъти по-голяма от тези на Китцбюел и Гармиш взети заедно. За сведение Китцбюел е съизмерим по население с Банско, а Гармиш е 3 пъти по-голям. При нов лифт ще се влоши комфорта на пистите, което ще свали качеството. Защо не пуснат втори лифт от страната на Добринище и да се развие още един курорт, а? Защото не съвпада с определени интереси.

74

Анонимен

преди 6 години

Няма лифт - няма радост, няма да работи пералнята...

fallback