Снимка: Bulgaria ON AIR

ЕС спаси дюнерите след като реши, че уличната храна не е вредна. Евродепутатите отхвърлиха ветото на Комисията за околната среда и така стана ясно, че дюнерите няма да изчезнат от пазара.

Евродепутатът от БСП и ПЕС Момчил Неков е един от гласувалите "За" резолюцията, която отхвърля фосфатите.

Още по темата

"Трябваха ни само още 3 гласа и фосфатите щяха да бъдат забранени в бързото хранене. Потребителят не може да вземе информиран избор, защото никъде не са обозначени консервантите", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Евродепутатът настоя, че калциевият фосфат води до рак и влияе върху нивото на холестерола в кръвта.

"Ние не забраняваме дюнерите, а водата в самите дюнери. Фосфатът задържа месото да е крехко, продава се вода. 90% от фосфатите се използват в торовата индустрия", отбеляза още Момчил Неков.

Той подчерта, че на единния пазар трябва да има продукти с еднакво съдържание и еднакво качество, но според него съществува корпоративен расизъм. В конкретика е написано, че има разлика в храната между България и Белгия, посочи Неков.

Джими е един от най-известните дюнерджии в София. Пред репортер на Bulgaria ON AIR той призна, че в немалка част от дюнерите не се използват консерванти и фосфати.

"Фосфатът е стабилизатор. Само органите, които се занимават с това, могат да кажат колко е вредно или не е вредно да се използва в храните. Ако го забранят наистина, голям аспект от храни ще пострадат", обясни той.

Джими отбеляза, че най-голямата част от производството на дюнери е в Германия. От Арабския свят и от Турция предимно се занимават с този бранш в Германия, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase