Снимка: Булфото
fallback

Кметовете да могат на налагат санкции на нарушителите на пътя, а общинските полицаи също да имат правомощия в борбата с джигитите, предлага кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

"Стара Загора е градът с най-много поставени по улиците му гърбици срещу високата скорост. Но живеем в XXI век, по-добре е вместо легнали полицаи, кметовете да монтират камери срещу нарушителите", заяви за "24 часа" градоначалникът.

И развива идеите си - камерите, които ще се купят с пари от общинските бюджети, да засичат превишената скорост, а кметовете да могат да налагат глоби на нарушителите на пътя.

Като отговорни за това, което се случва на тяхна територия, кметовете трябва да получат повече права да санкционират, не само да бъдат наблюдатели, категоричен е Тодоров.

За да получат обаче кметовете правото да глобяват нарушителите на пътя, са необходими промени в законодателството. За целта старозагорският депутат от ГЕРБ Маноил Манев е подготвил проектозакон за общинска полиция, с който тя да има право да контролира нарушенията на пътя, а кметовете да издават наказателни постановления.

Въпросът вече е обсъждан в сдружението на общините и почти всички кметове са дали съгласието си. доколкото знам, всички кметове подкрепят идеята.

А според Живко Тодоров подобни промени ще бъдат добра превенция, защото шофьорите ще са по-внимателни, когато знаят, че ги заплашват глоби, които ще се събират по-лесно, отколкото сега глобите по КАТ. Освен това, ако това стане факт, пътните полицаи ще могат да изпълняват по-добре останалите си задачи, отколкото да стоят на патрул на определени места от градовете.

По оживените кръстовища на Стара Загора вече има камери с голяма разделителна способност, но на този етап те не засичат скоростта на автомобилите. С тях обаче може да се видят други нарушения на пътя.

Изданието отбелязва, че в района на Стара Загора например, само една стационарна камера работи и засича превишена скорост - на разклона за село Загоре на пътя за Димитровград и към магистрала “Тракия”. На няколко други места има кутии за подобни камери, но те са празни.

Пътните полицаи от Стара Загора имат 3 мобилни камери, с които от автомобили следят за скоростта.

А според данните на МВР едва 52% от глобите, наложени от Пътна полиция през 2016 г. и влезли в сила, са платени.

Най-висока е събираемостта при електронните фишове за глобите за скорост. От издадените 340 504 акта в сила са влезли 134 997. Платени са 71% от тях, 96 303. Актовете са 215 809. От влезлите в сила 176 327 са платени само 91 558.

Най-ниска е събираемостта на фишовете. Едва 149 477 от 334 119 издадени фиша са платени – 44%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

АМАН от бандити

преди 6 години

НАпомняме че хиляди униформени се следят обемно проникващо с нови нано скенери подадени на жертвите през устата чрез напитки..Аман от нагли престъпници на власт АМАН>

17

РАстрел за МОН

преди 6 години

ТАзи година засякохме видео терор обемни скенери комбинирани с центратори на импланти вкл мозъчни в престижни гимназии..

16

РАстрел за виновните

преди 6 години

ЗА заплати на МВР Служители на терористите от ГЕРБ им с е видяха много 0.036 милиарда лева.ЗА Видео терористична педофилска техника смело дават милиарди на терористи вкл турско говроящи..Всички деца са трайно повредени от терористи и педофили чрез НЕЗАКОННА ВИДЕО ТЕХНИКА В УЧИлищата.Тежко повредени са и всички учители..НЯМА ЗДРАВО ДЕТЕ Вече.Всички са облъчени жестоко.

fallback