Архив: Булфото

Нова детска градина "Пролет", изградена по проекта "Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана", бе открита днес в областния град от министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и кметът на Монтана Златко Gивков, съобщи БТА.

Детската градина се намира в ромския квартал на Монтана "Кошарник". В нея се обучават 105 деца в четири групи, повечето от които от ромски произход. Строителните работи по новата сграда и оборудването й са на стойност 1,2 милиона лева. От тях 970 хиляди лева са осигурени от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, а останалите са принос на Община Монтана. Общината е вложила и около 580 хиляди лева в изграждането на инфраструктура около детската градина и двора й.

Министър Бисер Петков заяви при откриването, че новата детска градина е първата в Монтана, изградена от 1982 година насам. Той изрази надежда, че хубавата и модерно оборудвана сграда ще "запали" за образованието много деца от квартала.

Посланикът на конфедерация Швейцария Денис Кнобел заяви, че новата детска градина покрива всички швейцарски стандарти за отглеждане на децата в детска градина и с удоволствие би дал своите внуци в тази градина. Той припомни, че правителството на Швейцария финансира с 8 милиона швейцарски франка програми за ромско включване в България и похвали местната власт в Монтана за нейната инициативност за привличане на средства и за отличното изпълнение на проекта.

Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че изграждането на новата детска градина е пример как отличното взаимодействие между местна и централна власт може да доведе до отлични резултати.

На церемонията присъстваха зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, посланик Денис Кнобел, депутати, граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase