Снимка: Дарик
fallback

Къща на 8-членно семейство в смолянско село Смилян е застрашена от наводнение. Жилището им се намира на метри от коритото на река Сивинска, която снощи е повишила нивото си сериозно, като е успяла да отнесе част от импровизираната подпорна стена от автомобилни гуми, която е направена преди месеци от семейство Ковачеви, пише "Дарик".

Oще по темата

"Снощи към 3:00 часа нивото на реката се вдигна сериозно, чуваше се силен шум. Излязохме и започнахме да слагаме чували и каквото можем, за да подсилим стената, за да не достигне водата до дома ни", разказа стопанинът Андрей Ковачев.

За радост на този етап, нивото на река Сивинска, в която се събира водосбора от няколко реки в горната част Смилянското корито, е спаднало с около метър, но в момента продължава да вали.

През деня близки и роднини са направили допълнителна дига с чували от пясък, за да обезопасят жилището на семейство Ковачеви.

Живеещите в къщата са притеснени от обстановката, тъй като преди година са били наводнявани.

Те смятат, че проблемът може да им се реши трайно само с изграждането на подпорна стена, която обаче изисква сериозни средства, с които те неразполагат и очакват от местната власт да свърши това.

"От 20 години слушаме само обещания", добави Андрей Ковачев.

По последни данни, оповестени от областния управител на Смолян Недялко Славов, ситуацията в област Смолян към момента е сравнително спокойна.

"Въпреки интензивните валежи на територията на цялата област, през нощта и сутринта няма бедстващи хора, евакуирани или такива, на които е необходима евакуация. Няма прекъснати пътища, има достъп до всички населени места в областта. Множество паднали камъни има по пътищата, но се отстраняват своевременно, но е нужно внимателно шофиране. Повишени са значително речните нива, но в язовирите има достатъчно свободен обем“, коментира Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

хахаха

преди 6 години

кой ти е дал разрешително да строиш на това място, и къде ти акъла бе човек! ти си си за наказателен акт! Добро попадение на фотографа и джурналиста!

35

Анонимен

преди 6 години

Когато строите вътре в реката лятото не ви пукаше нали ?А като дойде зимата къщата е отнесе водата .Това са незакони строежи в реката !

34

Анонимен

преди 6 години

А защо строят в коритото на реката ?Даже нова тераса са си вдигнали точно над реката.

fallback