Снимка: архив, Булфото
fallback

Засилени проверки за използването на смартфони за разговори, писане на SMS-и и статуси във Facebook по време на шофиране започна КАТ-"Пътна полиция".

Акцията върви с информационна кампания за опасностите, свързани с разсейване при използване на телефон зад волана, като пътните полицаи ще раздадат хиляда листовки на шофьорите.

164 шофьори са хванати в Шуменска област от началото на годината, докато говорят и пишат съобщения в движение, обяви пред "Монитор" гл. инспектор Мирослав Миронов от КАТ-Шумен.

За това нарушение законът предвижда отнемане на 6 точки и глоба от 50 лева с акт.

"В последно време се наблюдава  нова и устойчива тенденция за отвличане на вниманието на водачи на моторни превозни средства. Освен говоренето по телефона често водачите се разсейват от писане и четене на съобщения и статуси в социалните мрежи. Отвличането на вниманието на всеки шофьор драстично увеличава риск от пътно-транспортно произшествие", коментира говорителят на ОДМВР-Шумен Ася Йорданова.

Единствената ситуация, в която има прошка за говорене по телефона, е позвъняването на тел. 112 в случаите, когато е невъзможно спирането и отбиването встрани от пътя.

Катаджиите са забелязали един и същ метод на шофьорите за спасяване от санкция - когато видят патрул или показана палка, всички водачи изпускали телефоните си под седалката, но... номерът им не минавал пред униформените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Голям прос

преди 6 години

Полицаите са повече от армията ни. Нормално е да ги виждаме на всеки километър. Не е нормално че са повече от военните, външните ни врагове са повече

29

Фуражки глупави

преди 6 години

Четенето на статуси в интернет, по какво се различава от четенето на вестник или четенето на рекламни билборди покрай пътя!? Пълни тапаци. Докато е пълно с неграмотен народ, който не си знае правата, ще ви свалят номерата и ще ви водят в районното за глупости.

28

Драйвър

преди 6 години

В цял свят пътна полиция контролира и само в България "ДЕБНЕ"

fallback