Снимка: архив, Булфото
fallback

Живеем в страната на имитациите. Ако катализаторите ще решат проблема с жертвите и войната по пътищата, то нека ги направят задължителни, но не мисля, че това ще помогне. Това каза транспортният специалист Методи Митев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му основната причина за честите катастрофи е имитацията на мерки за безопасността по пътя от страна на институциите.

Според експерта по пътна безопасност Диана Русинова правилата за движение по пътищата трябва да започнат да се изучават още от детска възраст, а шофьорските часове да бъдат увеличени.

"Причините за войната по пътищата са много - зле обучените шофьори, лошата маркировка, некачественото строителство на пътища, но основната и най-голяма причина е, че няма орган, който да се занимава само и единствено с предотвратяване на катастрофите и намаляване на жертвите от ПТП. Няма орган, който да обединява всички институции, занимаващи се с войната по пътищата", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Русинова допълни, че трябва да се монтират динамични електронни табели, които да могат да ограничават скоростта и да предупреждават шофьорите за евентуална опасност на пътя, а освен това трябва да има повече полиция .

"Да си купиш книжка е равносилно на това да дадеш на дете пистолет - самоубийствено. Наказанията за нередовните водачи трябва да бъдат по-различни от сегашните. Хора без книжка зад волана трябва да полагат общественополезен труд, защото на такива нарушители глобата не им пречи", категорична бе тя.

Гости в студиото бяха и родителите на загиналия моторист Боян Митев, блъснат от таксиметров шофьор - Надежда Атанасова и Димитър Митев.

Те споделиха, че са внесли петиция, подписана от 5 хил. души, в която искат "Симеоновско шосе" да бъде обезопасено, но все още няма такива предпоставки това да се случи.

"Трагедията за едно семейство, което загуби детето си в катастрофа, е огромна. Един ниско морален човек, който е седнал зад волана, нямайки право да кара такси, отне живота на нашия син. Това е един рецидивист на пътя", каза бащата Димитър Митев.

Надежда Атанасова отбеляза, че ако всички закони се спазват, синът ѝ можеше да бъде жив.

"Ако някой няма книжка и седне зад волана, той е средство за убиване. При умишлено нарушаване на правилника за движение по пътищата, шофьорът трябва да бъде наказан", завърши Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

DiesIrae

преди 6 години

Може би трябва да има промени, но не парични в глобите. Ако те хванат без книжка или употребил алкохол просто да те съдят за опит за масово убийство (ти си потенциален такъв) и да има само една опция за присъда - 50 години затвор в трудов лагер - без право на условна присъда, без право на помилване, замяна, парична гаранция и тн. По бързата процедура и на сутринта да се събудиш направо в затвора. Защото сега глоба от 1000 лева на човек които официално няма доходи е имитация на работа.

27

Анонимен

преди 6 години

Преминаваш през кресненско дефиле карайки 20км след силно пушещ товарен автомобил. С 50км/ч, защото толкова може. На десетата минута ти писва да те трови и бави и го изпреварваш. Това е една от многото истински причини за ПТП. Защо КАТ не мисли над истинските причини и отстраняването им? Защо храним безделници??

26

Факт

преди 6 години

Факт е, че българските шофьори показват по-добра култува в сравнение с повечето чужденци в шофирането при равни други условия, което означава, че в България българите имат по-добра култура на шофирането от чужденците В чужбина в масовия случай българските шофьори са с по-добра култура на шофирането, въпреки непривичното за тях масово спазване на правилата там. Изключения разбира се има, но масовия случай е такъв - българите имат добра култура на шофиране.

fallback