Снимка: Reuters

Средиземноморският циклон "Татяна" покри България със сняг. Възлови републикански пътища бяха блокирани, а редица проходи остават затворени и към този час.

"Още днес времето чувствително ще се подобри. Няма да има увеличение на снежната покривка в равнините. В голяма част от Южна България валежите вече са спрели, а през деня ще спрат навсякъде. Циклонът се намира над Черно море и през следващите часове ще продължи на се движи на изток", отбеляза синоптикът Симеон Матев.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" гостът прогнозира, че в четвъртък се очаква чувствително затопляне, което ще продължи до уикенда. Температурите ще варират между 1-2 градуса за Северозападна България и до 15 градуса в Югоизточна.

"Поради затоплянето на времето, в края на седмицата се очакват валежи до 40-50 литра/кв.м. Язовирите трябва да се подготвят, а деретата на реките трябва да са почистени. Въпреки това, в началото на декември се очаква дните да са значително по-зимни. Едва за студентския празник времето ще омекне", поясни Матев пред Bulgaria ON AIR.

В 24 области на страната е обявено предупреждение за опасно време. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Оранжев код за сняг и поледици е обявен за 5 области в страната, в 19 области е в сила жълт код за обилни валежи.

Втора степен на предупреждение е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, където през нощта и преди обяд ще продължи да вали сняг, а снежната покривка ще достигне 10-15 см.

В областите София-град, Софийска област и Смолян е обявен жълт код за валежи от сняг и поледици. През нощта и в четвъртък снеговалежът ще продължи, като снежната покривка ще достигне 15-20 см.

Предупреждение за обилни валежи от сняг и дъжд е в сила за областите Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе, Търговище и Разград. Там през нощта и във вторник валежите ще продължат. Дъждът ще преминава в сняг, като очакваното количество на валежите ще е 10-20 л/кв.м.

Жълт код за обилни валежи е обявен за областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. Валежите от дъжд ще продължат през нощта и в четвъртък валежите, като очакваните количества дъжд са 10-20 л/кв.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase