Снимка: Bulgaria ON AIR, архив
fallback

Подсъдимият за разпространение на радикален ислям Ахмед Муса Ахмед да излезе на свобода под парична гаранция от 7500 лева, реши Пазарджишкият окръжен съд. Мотивът за това решение е, че Муса е прекалено дълго в следствения арест - близо 3 години, без присъда, съобщи за БНР адвокат Елвира Панкова.

Oще по темата
Според юристите това е прецедент в световната съдебна практика. Има само един подобен случай в Швейцария, когато обвинен в убийство мъж е държан три години без присъда. 

Съдът е преценил, че няма опасност Муса да се укрие или да извърши друго престъпление. 

Ахмед Муса Ахмед бе задържан при специализирана акция на 25 ноември 2014 г. Той и още 13 негови поддръжници са обвинени в пропагандиране на идеите на "Ислямска държава" и призив към война, като съдебният процес се води в Пазарджишкия окръжен съд. 

Това е трето дело срещу Ахмед за пропаганда на радикален ислям. През 2005 г. той получи условна присъда, а по време на т. нар. "имамско дело" бе осъден ефективно на 2 години, но делото бе върнато за ново разглеждане. 

Към момента не е ясно дали прокуратурата ще внесе протест срещу съдебното определение за освобождаването му. В случай, че няма обжалване, Ахмед ще излезе на свобода след седмица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback