Снимка: Pixabay

63% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот. Това посочи Евелина Славкова от изследователски център "Тренд" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Такива данни сочи проучване на изследователски център "Тренд". Изследването, поръчано от „24 часа“, е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице“. Теренът на проучването е осъществен между 3 и 12 ноември 2017.

Голяма част от анкетираните не очакват това да се промени в следващата една година. Позитивна нагласа за промяна декларират около 20% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши, обясни Славкова.

„Песимистичен оптимизъм е обобщението за получените данни“.

По думите ѝ това може да се обясни и със социално-културните специфики на българина, който има склонност по-скоро да декларира негативно себеусещане спрямо жизнения стандарт и удовлетвореността от живота.

„Видно е, че хората, които са по-млади, са много по-оптимистични. Докато с увеличаването на възрастта този оптимизъм започва да спада. Когато говорим за хора от 60 до 70+ години виждаме, че нивата на оптимизъм рязко спадат. Това е зависимост, която сме наблюдавали и в други проучвания и няма особена изненада“.

Славкова добави още, че в България винаги гледаме на това дали сме щастливи и удовлетворени от живота през призмата на финансовите ни възможности.

„Но това, което показва индексът на щастието, е, че хората, които живеят в държавите, които са икономически най-развити, всъщност не са най-щастливите“.

Тя обясни, че тези понякога попадат по-скоро в негативната класация на индекса на щастието.

Според тези данни, в държави, които ние определяме като държави от третия свят, хората са доста по щастливи, допълни още Славкова.  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase