Снимка: pixabay.com
fallback

Инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните са извършили през септември 13 000 проверки на обекти за производство, търговия на едро и дребно с храни и заведенията за обществено хранене в страната. Съставени са 142 акта и са издадени 713 предписания, съобщават от агенцията.

В резултат на проверките са възбранени и насочени за унищожаване храни от обекти за търговия на дребно и заведения за обществено хранене - 473,27 кг хрaни от животински произход /месо, субпродукти, месни продукти, месни заготовки, млечни продукти/, които са били с изтекъл срок на годност, промяна в органолептиката, без етикет на български език или липсващ етикет, както и без документи за произход, 3750 кг отработени мазнини, 64,12 кг храни от неживотински произход /ядки, течен шоколад, замразена царевица, слънчоглед/ за липса на етикет, 48 кг брашно с изтекъл срок на годност, 94 яйца с неизвестен произход, 24 л прясно мляко - с изтекъл срок на годност и 2,08 кг печени месни продукти съхранявани при нехладилни условия.

В този тип обекти от продажба са спрени - 14, 76 кг. бисквити с палмова мазнина и без браншови стандарт; 1535 кг маслини без етикетировка; 53 кг. краве сирене с наличие на немлечни мазнини и 40 безалкохолни напитки /по 330 мл./ без документи.

От предприятия и складове за търговия на едро са унищожени 51 тона храни от животински и неживотински произход.

Временно затворени с преустановена дейност са шест обекта, от които два на територията на Ямбол, два - в Плевен, един на територията на Добрич и един - в София град. Причините са: лошо хигиенно състояние и неизпълнение на връчени предписания; несъответствия, свързани със сграден фонд.

Само през изминалата седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните извършиха близо 2355 проверки в обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене на територията на цялата на страна. От тях 2296 по текущ официален контрол и 59 по сигнали и жалби на граждани. Издадени са 132 предписания и са съставени 25 акта за установяване на административно нарушение, като един обект е с временно преустановена дейност.

Във връзка с извършваните извънредни проверки в кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни през изминалата седмица са извършили 185 проверки, при които за установените несъответствия са издадени 9 предписания и е съставен 1 акт, съобщават от БАБХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

анонимен

преди 6 години

нали за това скачахте и рипахте по улиците сега не ревете а яжте и пиите

3

www

преди 6 години

И ВСИЧКО ТОВА НЕ Е КИТАЙСКА СТОКА А ЕВРОПРОДУКЦИЯ С КОЯТО СЕ ХРАНИ УТАЙКАТА НА ЕВРОПА....

2

от СТАРИЯ НЕСЕБЪР

преди 6 години

Колко некачествена храна са изяли туристите на "ол инклузив",не е за вярване.

fallback