Мечокът Цветан. Снимка: Национален парк "Централен Балкан"
fallback

Край Априлци, в националния парк "Централен Балкан" са открили и са маркирали с GPS-нашийник 200-килограмов мечок на възраст 7 години. Мечокът е получил и име - Цветан, съобщиха от парковата дирекция в Габрово.

Маркирането на мечките се изпълнява по договор между Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и сдружение за дива природа "Балкани", в рамките на проект за местообитанията на кафявата мечка.

Екип, воден от Владимир Тодоров, улови и маркира през м. г. три мечки – две млади женски, кръстени Иванка и Спаска и около 6-7 годишен мъжкар, наречен Владо. Четвърто маркирано мече е Джими, освободено тази година от бракониерска примка.

Снабдените с GSM предаватели мечки "сътрудничат“ на учените и парковата управа. Чрез получаваните данни се определя територията, на която се намира животното, поведението и хранителните навици на индивида.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Цецо умника

преди 6 години

Със сигурност мечока е по-интелигентен от адаша си Ц. Ц. завършил успешно училището за бавноразвивавщи се. А най-вероятно и другият Цветан се нуждае от проследяващо устройство защото така правят в САЩ с пуснатите в пробация пандизчии.

10

Анонимен

преди 6 години

Дигитална евро мечка.

9

Възмутен

преди 6 години

От къде накъде ще поставят GPS на живо същество. Отвратително е.

fallback