Снимка: кадър Youtube
fallback

На 31 май 2015 г., само ден след като се завръща от България, турски тираджия пуска в YouTube скандален клип, на който се чува как роден служител на ДАИ му иска 20 евро подкуп. Видеото, озаглавено& "Рушвет по пътя на завръщането", се разпространява светкавично.

На 4 юни 2015 г. автомобилният инспектор е уволнен. Оказва се, че това е Петър Василев, родом от Свиленград, който от 29 септември 2014 г. работи в ДАИ-Хасково.

След 2 години разследване и съдебно дело съдия Кольо Димитров и двама съдебни заседатели от Хасковския окръжен съд оправдаха Василев. Макар и все още да не са написани мотивите към решението, от оправдателната присъда става ясно, че Василев не бил взел подкуп.

Единственото му нарушение било, че "не е изпълнил задълженията си относно непосредствен контрол върху безопасната експлоатация, техническата изправност и спазване на нормативно установените условия и ред за извършване на обществен превоз на товари на спрения за проверка автомобил", пише в присъдата.

Василев не бил отразил своевременно инспекцията във всекидневния отчет на Регионалната дирекция "Автомобилна администрация"-Хасково.

"Тези нарушения на службата не съставляват престъпление", казва съдът, цитиран от "24 часа".

Какво точно се случва на 30 май 2015 г.?

В този ден Петър Василев проверява автомобили на магистрала "Марица" между 97-и и 144-ия км в землището на Свиленград.

Клипът започва с това как мъж, облечен в униформата на ДАИ, инспектира документите на спрял в аварийното платно ТИР. Инспекторът е Петър Василев.

След няколко минути товарният автомобил потегля, а проверяващият се запътва към друг спрял камион. Докато върви към него, лицето на Василев ясно се вижда на клипа. Секунда по-късно инспекторът се качва на стълбите на камиона и смеейки се, започва разговор на българо-турски.

Тираджията го пита: "Пари ли да давам?". На въпроса получава отговор: "Ми, к'во искаш, контрол ли да ти правя?".

Следва още един въпрос на тираджията: "Кач евро?" ("Колко евро?"), инспекторът отговаря: "Ти си знаеш, комшу, маави (сини), йок кармазъ (не червени), т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро).

На записа се чува, че през цялото време инспекторът се кикоти. После следва шумолене, вероятно тираджията подава 10 евро. След което инспекторът го пита на български: "Нямаш още 10 евро?".

Следва вероятно размяна на банкноти. "Хайде, комшу, и финиш?".

Петър Василев светкавично бе уволнен от системата на ДАИ. Тогава стана ясно, че преди да постъпи в автомобилната инспекция, той се занимавал със земеделие и предприемачество.

По време на делото, а и преди това той отрича да е вземал пари.

"Не съм искал пари. Това е инсценировка и тя може да е от няколко места. Не съм водил този разговор", е неговият лаконичен коментар.

Той твърди, че по време на няколкомесечния си престой в инспекцията имал дадени едва 20 наряда. През май 2015 г. все още се обучавал, а бил обвинен в корупционни схеми.

Веднага със случая се захваща и прокуратурата, която образува досъдебно производство. По случая са разпитани колеги на Василев, както и турският шофьор, заснел клипа, както и шофьорът, проверен преди него.

Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства, които уличават Василев.

Съдът обаче е на друго мнение. За магистратите престъплението остава недоказано. Вероятно защото на самия запис не се вижда подаване на пари, а на размяната на банкнотите други освен шофьора и Василев не са присъствали. Така се получава дума срещу дума.

Проверка на ДАИ още тогава показа, че инспекторът е нарушил и вътрешните правила за контролната дейност, които изискват всичките инспекции на пътя да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирани в служебните  автомобили на агенцията.

Веднага щом чуха решението на съда, от прокуратурата обявиха, че ще протестират в законовия 15-дневен срок.

На втора инстанция делото ще се гледа в Пловдивския апелативен съд. То ще замине за там веднага щом съдът публикува мотивите си.

Самият Петров, ако бъде оправдан и на другите инстанции, може да поиска да бъде възстановен на работа и да му се изплатят заплатите за последните две години, през които е бил безработен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

анонимен

преди 6 години

До До 51Що 10 евро? Като тираджията ще предложи на полицая в австрия 1500-2000 евро и австриеца тутакси ще замълчи,нали трябва да плаща ипотека и наем...

57

Анонимен

преди 6 години

Тоя е готов за депутат. Направо да го взимат на работа .

56

Анонимен

преди 6 години

Кажи му ДАИ-аджия и повече не го обиждай.

fallback