Снимка: архив, Reuters

Държавата ще плаща на детегледачки с европари, за да се завърнат повече майки на работа. Десетки семейства с деца до 5-годишна възраст вече подадоха документи и са в очакване реалната реализация на проекта.

Според началник отдел в Агенция по заетостта Мария Петрова, целта на проекта е да се помогне на поне 1500 родители и семейства.

Още по темата

За да влезе в чужд дом и да се грижи за най-ценното на всяко семейство- децата - безработните кандидат-бавачки минават през подбор. Първо по документи, след това им се изготвя психологически профил.

"Тези профили ще бъдат предоставени на самите родители и родителите ще имат възможност да прегледат първо по документи, след което да се срещнат с лицата под формата на интервюта, събеседвания, срещи, за да могат да подберат сами човека, на който ще поверят детето си", обяснява Петрова пред БНТ.

Програмата позволява и на член от семейството или пенсионер да кандидатства. Щом заемат позицията - детегледачките ще полагат грижи за децата по 8 часа на ден. Заплащането варира - при едно дете - минималната заплата, второто ще носи още половин заплата.

В момента се проверяват документите на кандидатите, за да може до края на годината да започнат срещите между родители и гледачки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase