Българинът слага на трапезата си свинско месо от Испания, Франция и Германия, а телешко - от Полша, Италия, Румъния, Холандия.
Само пилешкото е българско, тъй като производството е достатъчно за вътрешното потребление.
Така от всеки три пържоли две са вносни, а една е българско производство, пише „24 часа“.
Това показват данни на земеделското министерство, браншовите организации, Националния статистически институт и Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Най-много свинско идва от Испания, Франция, Германия, Холандия и Полша.
Прогнозите на САРА са, че вносът през следващите 5 години ще е над 115 хил. тона. За 2016 г. е възлизал на около 109 хил. т. За настоящата година се очаква лек спад до 108 хил. т.
В кланиците агенцията по храните проверява документите, които придружават животните. В тях са описани произхода, здравословното състояние и др.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
39
Да ама не
преди 6 годиниВ румъния има закон 50 процента от продажбите на веригите да са румънско производство.Така парите се въртят в държавата при хората, а не се изнасят при нашите европейски братя като в България.Ама някой е взел комисионна и няма да позволи българско да се продава на българи.Ако имаше такъв закон за месото и млякото(тоест да се забранят секакви палмови ***)българското село ще живне за няколкко години. Ама нали пуста завиист ,как така някой ще печели и политиците няма да облажат...
38
Анонимен
преди 6 годиниВ ЦЯЛА ЕВРОПА НАШЕТО МЕСО ИМАЛО НАЙ-МНОГО ОСТАТЪЧНИ АНТИБИОТИЦИ.НЯМА ДА СЕ УЧУДЯ АКО ЗАПОЧНАТ ДА НИ ГИ СЛАГАТ В СМЕТКАТА.
37
Анонимен
преди 6 годиниСамо пилешкото е българско, тъй като производството е достатъчно за вътрешното потребление..................................................... Има и френски пилета.