Снимка: архив, Булфото

Българинът слага на трапезата си свинско месо от Испания, Франция и Германия, а телешко - от Полша, Италия, Румъния, Холандия.

Само пилешкото е българско, тъй като производството е достатъчно за вътрешното потребление.

Така от всеки три пържоли две са вносни, а една е българско производство, пише „24 часа“.

Това показват данни на земеделското министерство, браншовите организации, Националния статистически институт и Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Най-много свинско идва от Испания, Франция, Германия, Холандия и Полша.

Прогнозите на САРА са, че вносът през следващите 5 години ще е над 115 хил. тона. За 2016 г. е възлизал на около 109 хил. т. За настоящата година се очаква лек спад до 108 хил. т.

В кланиците агенцията по храните проверява документите, които придружават животните. В тях са описани произхода, здравословното състояние и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase