Снимка: Олег Попов / Dnes.bg
fallback

Завещанитето на строителите на комунизма, отправено преди 40 години към бъдещите поколения, отвориха в Лом в деня на стогодишнината от Великата октомврийска социалистическа революция. За изненада на стеклите се граждани, историци и привърженици на лявата идея, бетонното ложе на посланието не се даде близо два часа на ударите с кирка и чук и работата продължи до тъмно, разказва "Труд". Чак след като с мощно канго бетонът бе разбит, посланието бе извадено и прочетено пред оредялата вече публика.

“Вечно да пламти във вашите сърца огънят на революцията, който Великият октомври запали", завещават строителите на комунизма.

“Отдавайне сили и знания за славата и могъществото на Родината”, препоръчват те, но и наставляват: “На първия зов на комунистическата партия, застанете под бойните знамена за защита на мира и комунизма”. В края на завета към поколенията има призив днешните българи да бъдат навеки верни на българо-съветската дружба и с всеки удар на сърцето да утвърждават комунизма.

Словата, писани преди 40 години, развълнуваха до сълзи белокосите ломчани и предизвикаха скептични усмивки сред по-младите. Завещанието бе предадено за съхранение в историческия музей на Лом.

Инициативата за послание към хората, които според комунистническите агитатори през XXI век щели вече да живеят в епохата на пълно равенство и брадство, взникнала през есента на далечната 1977 година. Тогава се състоял грандиозен митинг на основно ремонтирания площад с ново име “Дружба”.

Написаният завет бил пъхнат в капсула, положен в земята край Дунав, а отгоре излели здрав бетон. На мраморна плоча изсекли поръката заветът да бъде отворен точно век след социалистическата революция в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 35Значи "глупави селяни", а? Значи Христов не може да каже "дебилни", а ***оже да каже "глупави селяни"? На някои от тези ломчани дедите или бащите са били издавени в шлепа! Айс!

32

Въпрос

преди 6 години

ТИ ЛИЧНО КАКВО ПОСЛАНИЕ БИ НАПИСАЛ ЗА 10-ГОДИШНИНАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА?

31

Мдаа

преди 6 години

Опашатата лъжа - земята на селяните, фабриките на работницитеПък то и земята и селяните и фабриките и работниците се оказаха собственост на болшевишката номенклатура

fallback