Снимка: Русенски музей
fallback

Свети Архангел Михаил е бил покровител на манастира, познат днес по света като "Ивановски скални църкви", припомнят от Регионалния исторически музей в Русе по повод днешния празник.

Oще по темата
Царският манастир на България е важен духовен център, където живеят духовници и се създават книги. Една от тях – Висарионов патерик, създаден през 1346 г., е запазена в манастира Кърк в Хърватска.

"Писа се сия книга реком патерик в лавра безплътнаго архистратега Михаила" – по този старобългарски текст специалистите разпознават произхода на богослужебната книга.

Ивановските скални църкви ще работят без почивен ден до края на ноември. Макар груповите посещения сега да са рядкост, в края на седмицата идват посетители от цялата страна, съобщават от музея.

Топлото време през октомври е привлякло 1800 души, които са посетили Скалните църкви. Пенсионери и студенти са най-честите посетители за този месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

АЗ76

преди 6 години

"Покровител на манастира е бил Св. Архангел Михаил"що за журналист сте!?бил??? той е покровител. не слезнал тама и не бил.земете се оправете на тема православие!!!Михаил си е тама и на всеко едно друго место!

fallback