Снимка: Архив, Reuters
fallback

Всеки пети българин харчи 40% от дохода си за плащане на сметки за ток, вода, парно и наем на жилището.

Страната ни е сред държавите в ЕС с най-висок дял на разходите за жилището от доходите на домакинствата, показват данните на Евростат за 2016 г.

Лидер по този показател е Гърция с 45%, следвана от Дания и Германия съответно с 23% и 20%.
Една пета от българите, които живеят в малките градове и всеки четвърти в селата също харчат над 40% от заплатата си за жилището, което поставя страната ни на второ място след Гърция.

Показателят у нас е далеч над средния за Европейския съюз, където само 13% от хората, които живеят в големите градове, харчат над 40% от доходите си за сметки.

Данните показват още, че през 2016 г. 41% от населението на ЕС живее в големи градове, 31% – в малки градове и предградия, а 28% – в селски райони.

Най-висок е делът на градското население в Малта – 90% и Великобритания – 59%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Таню

преди 6 години

До ДзъБратле, извади таратайката (доколкото може) от уравнението. Намери си по-доходоносна работа. Вдигни с някоя идея образователния си ценз. Започни нещо свое... Никой не се е родил работник!

34

Таню

преди 6 години

До ВасоНе плащаш? Шансът е голям скоро да живееш другаде... Съвсем не ти го пожелавам, да уточня!

33

Васо

преди 6 години

Живея в едно соцмезонетче на, което стаичките за спане са 3 на 2,5м. Спрял съм парното и съм свалил радиаторите от 15г. Сега набичили топлото така, че само заради топлината от тръбите трябва да спя на открехнат прозорец. Това за да могат да надуят таксата сградна мощност. Та мисля да ги изолирам с едни тухли Итонг зидани като коминни тела и отвътре пълни с минерална вата. Ама и това няма да ме отърве от тия кожодери. Таксата пак ще си тече, не че я плащам де.

fallback