Снимка: Архив, Булфото
fallback

От началото на годината повече от 41 000 чужденци са извършили нарушения на пътя и общият брой на наложените наказания с фиш е 5 107 415 лв. От тях обаче са отразени като платени само 212 185 лв., което се равнява на 4,5% от наложените глоби. Това показва справка на вътрешния министър Валентин Радев, представена в писмен отговор на въпрос на депутата от "Обединени патриоти" Николай Александров.

Народният представител отбелязва, че част от луксозните возила са с чужди табели и пита каква е събираемостта на глобите от такива нарушители на пътя. Александров допълва и, че самите пътни полицаи срещат трудности с проверката  на коли с чужда регистрация.

Вътрешният министър уточнява, че от началото на годината до 30 октомври са спрени за проверка 5019 лица без постоянен адрес в България. 1169 от тях са наказани с наказателни постановления, а 3850 души - с фишове.

Без да са спирани са наказани 36 217 чужденци с електронен фиш заради нарушения на скоростта, установени с автоматизирани технически средства.

Така общата стойност на наложените глоби е над 5 млн. лева, но са платени едва 1801 фишове на стойност 212 185 лв.

Една от трудностите за събираемостта на глобите е, че част от тези нарушители са само транзитно преминаващи - един или два пъти годишно.

Ще се търси решение на проблема в проектите на нови закони, които да заменят сегашния Закон за движение по пътищата, обещава Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 6 години

Много е просто на границата с проверката си плащат глобата, ако откажат на следващо влизане с лихвата ще платят иначе няма влизане в държавата.

33

Анонимен

преди 6 години

По вечето чужденци след влизането си във България се побългаряват автоматически,след няколко засичания и опасни изпреварвания и от страна на българските шофьори и катаджии ,горките чужденци натискат газта и колкото по бързо напуснат нашата територия толкова са и на кяр.

32

Мирослав

преди 6 години

Нали системите за нарушения бяха вързани? След като минават транзит, тези хора минават и граница нали? Хващат ги гранична и като излезе глоба да не може да излезе от България без да плати! Повечето нарушители са немци със забрадки. Сиреч повечето са с немски номера, така че лесно могат да се намерят кои са! Просто в България няма воля да се събират дълговете!

fallback