Снимка: архив, БулФото
fallback

Тримесечна винетка за леки автомобили под 3.5 тона ще има от 1 януари 2018 г. Това се предвижда с промени в Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по Закона за пътищата.

Oще по темата
Определя се нов срок за действие на годишните винетки – една година от датата на купуване, а не както досега за календарна година, което ще важи за всички пътни превозни средства, независимо от категорията и държавата на регистрация.

Цената на новата тримесечна винетка ще е 54 лв. Тя е определена от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която е изготвила анализ по поръчка на Пътната агенция.

От там уточняват, че цената е определена чрез принципа на пропорционалност, т.е. да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност.

Това се налага от правилото колкото по-дълъг е периодът, толкова по-малка да е заплащаната цена.

Цените на останалите винетни стикери за леки автомобили се запазват. Годишната винетка за леки автомобили ще струва 97 лв., а месечната 30 лв. Седмичната ще се таксува по 15 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

А бе

преди 6 години

Малко е това!Продължавайте да гласувате за Суджуков,Свинетка,Ушко и компания!Нека винетката стане 500лв!Къде сте тръгнали всяка седмица по чужбините!?Само работа и сметки за плащане-гробарите трябва да натрупат барем за три поколения напред!

26

Димитър Попов

преди 6 години

За Бога братя, не купувайте!

25

Ŗenault

преди 6 години

Кой ти слага винетка?Играя на руска рулетка вече втора година и досега патрулка не ме е спирала.Дай Боже и 2018та!

fallback