България има шанс скоро да се превърне в световен лидер при производството на шафран. Петгодишната прогнозата е на Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран. Потвърдена е от френски учени, изследвали насажденията от син минзухар у нас.
Те били изумени, като изровили от различни части на 3 дка нива близо до Кремиковци, средно по 15 луковици от гнездо. Според лабораторните данни, нашият шафран е и с много високо качество.
“Дългата суша и големите горещини са свили производството в Иран и са понижили качеството. Промените в климата у нас пък благоприятстват развитието на растението, от което се прави най-скъпата подправка в света. Само за една година от 1 луковица изникват нови 15”, обясни Тахиров пред "Труд".
Той е завършил икономика в България. През 1973 година избягал в Австрия, после в Швеция. Там учил световни политически инвестиции. Когато се завърнал в родината започнал да експериментира с отглеждането на син минзухар за шафран.
Сега заетите с това производство у нас са близо 5000 души. Доходът от 1 декар с минзухар в България е между 10 000 и 30 000 лева. Реалната цена на световните пазари е 10 000 евро за килограм.
Интерес към българския шафран вече има от Чили, Франция и Германия.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
5
Анонимен
преди 6 годиниА, Европа ни знае и по доставката на есктра шафрантии - евтино и качествено!
4
men
преди 6 годинимежду "10 000 и 30 000 лева" ако намериш будали да ти работят по 12 часа на ден за 300 лева на месец и получиш субсидия 10000 от неуката братовчедка у министерството. туршаляшки бизнес шеми батенца....
3
ИЗВЪН
преди 6 години... бяха ферми за охлюви, после трюфели не подминаха и калифорнийския червей.Сега дойде ред и на: шафран.Честито на забогателите с труд :))