Снимка: архив, Reuters
fallback

Шейсет на сто от личните лекари са на възраст над 55 години, а средната възраст на медицинските сестри и акушерките е над 53 години.

Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова по време на кръглата маса "Психосоциалните рискове в здравеопазването и взаимодействие с регионални, национални и местни власти в борбата с тях - добри практики и проблеми".

Форумът бе организиран от Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ. Когато системата е недофинансирана, лекари и сестри работят на повече от едно място и са принудени да работят по-дълго, каза Павлова, цитирана от БТА.

Участниците във форума от различни държави посочиха разликите в работното време на лекари и медицински сестри, рисковете на работното им място и условията на труд.

Необходимо е да се повиши информираността за психосоциалните рискове на работещите в сферата на здравеопазването, което ще се постигне чрез комбинация от различни политически инструменти - законодателство, социален диалог, добри практики, корпоративни социални отговорности, икономически стимули, смятат участниците в конференцията.

Те предлагат да се въведат добри практики и разбиране от страна на работодателите за намаляване на стреса, насилието, безпокойството и тормоза на работното място.

Необходимо е да се направи анализ на действащата нормативна уредба в здравеопазването, с участието на държавата, общините и социалните партньори, с оглед на необходимостта от промени за подобряване на дейността по превенция на психосоциалните рискове в здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Лекар от Германия

преди 6 години

До АнонименМай доста се поизхвърли...след данъците остават чисто 2-3000?,а другата спомената от теб сума е възможна само за Chefarzt и то на някоя университетска болница...А и разходите са много повече...

15

Вишис

преди 6 години

До: "Лекари" (номер 14)Не се казва "висшо", казва се "вишо". Така се изразяват тия дето си купуват "вишото".И аз съм инженер, не съм лекар, но мога да ти кажа, че още преди 1989 г. моралните устои бяха много слаби, а сега вече ги няма никакви!

14

Навсякъде е така

преди 6 години

Принципно почти навсякъде е така, освен ако не е политика на фирмата да назначава само млади момчета и момичета, което се среща тук-там в България. При мен от 14 човека, 4-*** са пенсионери, но още работят, 4 са пред пенсия до 1 година и т.н., като най-младия е на 45 години. Непрекъснато се пускат обяви за работа, но никой не иска да работи при нас.

fallback