Снимка: visualhunt.com
fallback

България е лидер в Европейския съюз (ЕС) по дял на разходите за жилища и обществени удобства от брутния вътрешен продукт (БВП). Ако нещата обаче се погледнат откъм разходи за социална защита, свързани с жилищата, страната ни не харчи никакви пари, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2015 г. България е похарчила 2,1% от БВП за жилища и обществени удобства. Точно през 2015 г. стартира и националната програма за обновяване на блоковете, строени по индустриален способ, която се финансира с публични средства.

Следва Кипър с 1,8%, а на трето място е Румъния с 1,5%. След тях се нареждат Франция с 1,1%, Унгария също с 1,1% и Латвия с 1% от БВП.

Същевременно най-малко публични средства за жилища се харчат в Дания и Гърция (по 0,2% от БВП), Литва и Холандия (по 0,3% от БВП) и Германия, Естония, Малта, Австрия и Финландия (по 0,4% от БВП).

Ако разходите обаче се гледат от страната на социалната защита, лидер е Великобритания с 1,3% от БВП, следвана от Франция с 0,9%, Ирландия с 0,8% и Дания с 0,7%.

България, Естония, Гърция, Испания, Хърватска, Италия, Кипър, Люксембург, Португалия, Румъния, Словения и Словакия са на дъното с под 0,1% от БВП.

Повече подобни новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Храча

преди 6 години

Идете да работите в голяма западно-европейска корпорация! Там ще разберете , как живеят хората. Те са създали ЧИСТ КОМУНИЗЪМ , но го наричат КАПИТАЛИЗЪМ.Българи, идете вижте пържолите, месото им, цените. Няма уволнения, няма проблем с парите, няма проблем с трафика, няма подкупи.Питайте и ще Ви кажат.

13

4

преди 6 години

400 лв минимална заплата?Много е! Не се шегувам. Минималната заплата трябва да е 300 лв.

12

Анонимен

преди 6 години

До 13 - В Дания, хората биват насърчавани да си купуват жилища от млади. Ако си купиш апартамент на изплащане, получаваш една солидна редукция на данъците. Така ги правят, че да ти е по-евтино да плащаш ипотека, отколкото наем. И това се отнася до работещите. В България ме насърчават, да взимам пари под масата и да крия странични доходи ...

fallback