Снимка: архив, Булфото
fallback

Заявки от стотици купувачи на грозде за лични нужди засипват в последните дни старите лозари от Сандански, Катунци, Струмяни, Кресна и Петрич. Купувачи от София, Пловдив, Благоевград, че даже и от Ботевград и Плевен си уговарят по телефона срещи с лозарите и идват да пълнят бидоните си с коли и микробуси направо от лозовите масиви:

"Такъв глад за грозде не помня от много години. Телефонът ми прегря, не спира да звъни. Но имам редовни клиенти, първо за тях ще осигуря грозде, ако остане, ще продавам и на други", каза старият лозар Йордан Халачев от санданското село Катунци.

Заради наплива от купувачи цената на гроздето скочи нагоре в сравнение с миналата година, пише "Монитор". Лани сортовете "Мерло" и "Каберне" се продаваха по 80 стотинки за килограм, а от сорта "Широка мелнишка лоза" - по 60 стотинки за килограм. Сега вече "Каберне" и "Мерло" вървят по левче, а "Широка мелнишка" се изкупува по 80 стотинки.

"Има ли пазар на стоката поминъкът лозарство ще бъде съхранен. През последните години много млади хора започнаха да възстановяват и подменят лозята на бащи и деди, заради добрите изкупни цени в последните две години", твърдят стопани от Сандански. Те, обаче предупреждават да се внимава, когато се купува грозде от прекупвачи. Защото не са изключени опити за измама на клиентите: "Често търговците предлагат грозде от "Широка мелнишка лоза", което представят като мерло.

По този начин го продават по-скъпо. Трудно е за обикновените купувачи да открият разликата между двата сорта и те плащат повече за грозде, което е по-евтино", обясняват лозарите.

Междувременно изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев прогнозира, че тази есен ще бъдат прибрани около 200 хил. т грозде. "Ще има достатъчно грозде", каза той. "Количеството наистина е малко по-малко, но качеството му е по-добро. От него ще могат да се произведат към 140 млн. л вино", уточни той.

По думите по-слаба ще бъде реколтата в районите на Русе, Враца, Монтана, като причината е основно сушата и градушките. "В останалите райони най-големи количества и с най-добро качество ще приберат стопаните имащи напояване на площите си. Останалите, чакащи само на дъжд ще имат по-големи проблеми.

При тях гроздето е узряло, но няма маса и стафидира", обясни Коев. Той е категоричен, че тазгодишната реколта ще стигне на българските винпроми. Единственият внос сега е на много малки количества от Румъния на грозде от белите сортове. "Единствено имаме опасения започналите застудяване и валежите да не продължат по-дълго и да намалят захарността на гроздето", каза още Красимир Коев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Хасан

преди 6 години

В държавата на мошеници какво да очакваш. начело са първокласни престъпници. Дано доживея да видя всичките в затвора, но едва ли!

11

шматка

преди 6 години

До 7Щом си докарал сметките до тук по добре се откажи от лозето.Явно не разбираш от лозарство като мен.Баща ми от 600кв.м лозе наливаше по 200л вино без голям зор.Ходеше на лозе от дъжд на вятър.

10

Potrebitel

преди 6 години

Цената на гтоздето от прекупвачите в благоевград и дупница е над левче. Та всеки има интернет пуска обява и вместо да продава на 40ст, го дава на 80 на краен потребител. Така производител и потребител са доволни!

fallback