Снимка: архив, Булфото
fallback

Ако миналата година буркан мед е струвал 9 лева, то тази вече ще купуваме на 10 лева за буркан. При цената на едро обаче се наблюдава спад - един килограм мед ще струва почти два пъти по-малко спрямо цената от миналата година.

"Пчеларите са недоволни от реализиране за помощта на мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., в която мярка участват много хора, но само тези, които са с едногодишен период от конвенционалното пчеларство към био. Останалите, които се сертифицират в двугодишен период, те засега не получават тази субсидия, която очакват.

Oще по темата

Държавата трябва да си изпълни своите ангажименти. Вина имат и пчеларските организации, и Министерството на земеделието и храните, което всъщност е пряк отговорник за развитието на тази мярка", посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Михаил Михайлов от Обединения български пчеларски съюз.

Само онези пчелари, които вече са направили прехода към биологично производство, имат право на субсидия - по 35 евро на кошер.

"Пчеларите нямаме директни субсидии, ние сме оставени на произвола на съдбата - всеки да се оправя сам. Дори и био пчеларите не могат да я усвоят. Минимална помощ - de minimis - тя се отпуска при условия, че годината не е била благоприятна", коментира от своя страна председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов, който също бе събеседник по темата.

Иначе добивът тази година на места е бил добър, в други региони - не. Климатичните условия и липсата на паша в много райони са довели до висока зимна смъртност на пчелите, като на места има на 100% ликвидирани семейства.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

"Умни сте"

преди 6 години

За умниците, които консумират мед от ветигите на едро... И в Гърция има такива магазини, но гъркът идва и ми дава по 7 лв. на килограм на едро в тенекии, не е глупав! И фирмите взеха да търсят качествен мед. Вчера ми искаха 20 тона по 6 лв. на кг. въпреки, че има китайска пумия. А вие си цокайте китайските буламачи. То за всичко трябва да има хора !

23

123

преди 6 години

До ***. Не е до пазарна икономика а до внос от страни който са извън ЕС. Хващаш ли къде е тънкия момент. Защото се внася Китайски мед и се смесва с Българския и се продава в Германия и Франция като Български. Но ти от къде да знаеш като не виждаш по далеч от собствената си камбанариика. Да ти кажа ли още една схема има социална програма да се раздава на хората торба с продукти и вътре буркан мед произведен в ЕС. Вкарва се от Китай, пакетира се в Елин Пелин и се раздаде на хората! Схема!

22

***

преди 6 години

Пазарна икономика ,оцеляването е борба ! Комунизма си отиде ,стига сте ревали ! Защо гласувате а после се жалвате....??????

fallback