Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

8,3 по Рихтер в района на Вранча - такава мощна стихия предсказва известният румънски ясновидец и православен свещеник Йоан Истрат, известен още като "новият Нострадамус".

Според предсказанието му земетресението ще удари не само в България, но и в Русия, Молдова и Украйна.

Твърдението му буди безпокойство, тъй като същият този човек е предсказал катастрофалното земетресение в Букурещ през 1977 г., дълговата криза в Гърция и дори Brexit.

Екип на "България сутрин" посети Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН, за да попита има ли основание за притеснение:

"Ние нямаме такава информация. В момента не сме предупредени за такова нещо от колегите от Румъния.

Няма конкретна прогноза и е изключително трудно да се направи такава за огнище Вранча, чието въздействие на територията на нашата страна се провокира от земетресения на много голяма дълбочина - на 100-на и повече километра. До 180 км се случват такива земетресения, които атакуват със сеизмични вълни нашата територия", поясни в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Емил Ботев, директор сектор "Сеизмология".

По чисто статистически път обаче е известно, че огнището във Вранча има много висока честота на катастрофалните земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер. За последното столетие такива земетресения са около 5 със среден интервал между тях от 30 години.

Последното такова земетресение е било 90-та година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

муспи

преди 6 години

Синедрионът успокоява: - И след земетресението Пособията ще са си същите!

46

Само за протокола..

преди 6 години

..да напомня на експертите тук, че по скалата на Рихтер разликата между съседни степени две степени е 10 пъти по амплитуда и 31,6 пъти отделена енергия. Т.е. - всяка следваща степен е с 10 пъти по-голяма средна амплитуда на движенията и при тези движения се отделя около 31 пъти повече енергия от предходната. Разбираемо е защо някои хора ги тегли към числа от порядъка на 1 000 000 или поне 1 000, ама това е истината...

45

tt

преди 6 години

"Страхотно" предсказание...Да предскажеш че ще има земетресение в най-земетръсния район на Европа...Тоя като е такъв ясновидец, да беше казал поне приблизителния период на земетресението...

fallback