Снимка: "Монитор"
fallback

В болниците у нас масово хранят пациентите с манджи по съветски рецептурник от 70-те години на миналия век.

Болните на практика са принудени да си купуват храна от кафенетата на лечебните заведения или от близките бистра, съобщава "Монитор".

Диабетици и сърдечно болни, които лежат в общинската болница в Мездра например, са принудени да дъвчат жилава и мазна наденица от типа "кучешка радост". Гарнитурата е боб или ориз.

"Храната в болницата е под всякаква критика. За щастие ние живеем в същия град и докато баща ни беше там на легло, носехме плодове и домашно приготвена храна, съобразена с диабета му. Не е ясно как се оправят хората от селата, чиито близки са далече", разказа Ива И., дъщеря на 72-годишен мъж, който вече е изписан от лечебното заведение.

Според наблюденията на жената диабетиците дори се смятали за облагодетелствани, тъй като им сервирали хляб със сирене и чай.

Филия бял хляб, парченце сирене и оскъдно количество маргарин пък е традиционната закуска в повечето общински болници. Това е менюто сутрин и на пациентите в инфекциозното отделение на Университетската болница "Света Анна" в София. Картофено пюре и сирене или ориз и сирене са обичайният обяд на болните в отделението.

"Не си и помисляйте да се разболявате в Свищов - твърди във Facebook групата "Свищовски клуб" Дани Давидкова. - 100 грама храна за обяд. Малко, ама от сърце. В свищовската болница ви приемат, за да ви лекуват, а не за да ви угояват. Правете разлика, моля!", завършва огорчено пациентката.

Майка от София пък коментира, че на 3-годишния й син, лекуван в неврологията на голяма университетска болница в столицата, са давани кренвирш и варено яйце, като никой не е питал родителите дали децата им не са алергични към жълтъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Леля

преди 1 година

А когато сестрите протестирахме ,къде бяхте вие, пациенти ? Ние показахме всички слабости на системата . Храненето в болниците ,нече е делигирано по интереси и възможности на болниците . Да се намесва съветското хранене е несериозно . Във въпросната болница ,има ли диетолог . Това вече е отживелиза . Няма го в болниците . А доктор Емилова и Енджито правят луди пари от суетата човешка на тема диети . Диетите в болничното лечение са 15 с разширение за съответното състояние .

109

Румяна Йорданова

преди 6 години

Чух че, според Министъра на здравеопазването в клиничните пътеки не е включено изхранването на пациентите!?! Така че, няма нужда болните да ядат, щом здравната каса не плаща храната!

108

nerealist

преди 6 години

Майка влезе в болница преди 2- 3 год. Закуската беше парче козунак, а тя е диабетичка и не трябва да консумира нито сладки, нито тестени изделия. Обади ми се да и занеса закуска, защото не трябва да пропуска хранене, при диабетиците въпроса с храненията е по- сложен. Когато ги попитах защо и дават козунак, казаха, че това не било проблем. Да, ама след това обяда е картофи или ориз, пак въглехидрати. Когато не и носех храна, си купуваше сирене и маслини от близкия магазин, месо няма, има колбаси.

fallback