Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Единствените паметници на духовността и културата в лясковското село Добри дял се рушат прогресивно. А средства за спасението им няма, разкрива в репортаж Bulgaria ON AIR.

От години хората се борят със собствени сили, за да запазят първата църква, построена там, както и читалището, което въпреки, че е полуразрушено и до днес събира четири поколения самодейци на едно място.

Храмът "Уcпeниe нa Пpecвeтa Бoгopoдицa" е осветен през далечната 1858 година, след като на няколко пъти преди това вече построена, църквата била събаряна от турската власт.

След земетресението в Стражица през 1986 година храмът е сериозно пострадал. С частичен ремонт местни майстори успяват да го спасят, нo oттогава той не е реновиран.

Сега покривът и камбанарията падат, а средства за възстановяването им няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 6 години

Църквата е най-богатата недържавна институция у нас. И по света е така.Затова не позволяват да им се направи финансов одит.Защо не си ремонтират църквата ?!Защото трябва да имат за скъпи коли, храни и питиета.Заради далавеери варненския митрополит Кирил се "удави". Приживе казваше: "Линкълн-а е богоугоден защото харчи малко и не се чупи, защото е нов". Да, возеше се на Линкълн.

11

Пари има

преди 6 години

Поискайте пари от хората,който прогониха децата ви в чужбина!!!

10

Анонимен

преди 6 години

и аз бих помогнал ,,сметка трябва или връзка някаква

fallback