Снимка: БТА

Вътрешният министър Валентин Радев се обяви против откриването на полицейска пиемна в ромската махала в Асеновград.

МВР-шефът отказа да пререже лентата на новата придобивка за ромите. Това направиха кметът на Асеновград Емил Караиванов и вицепремиерът Валери Симеонов.

"Аз лично не се радвам и няма да режа ленти. Ще се радвам, когато на това място се направи детска площадка, училище или градина", каза Радев пред жителите на "Лозница", цитиран от "24 часа".

Още по темата

Ромите пък му отвърнали с бурни аплодисменти.

"Не ми ръкопляскайте, защото ще ви критикувам. Ние сме тук, за да ви кажем, че държавността е над всичко. В Асеновградски регион са извършени 652 престъпления от началото на годината досега, което е с 150 повече в сравнение със същия период на миналата година", каза министърът.

Той съобщи, че в новата приемна ще работят петима души – трима инспектори и двама постови. Това щяло да струва на държавата 15 хиляди лева всеки месец.

"Вместо тези пари да отиват за детски площадки, ще вървят за въдворяване на ред", обясни Радев защо е срещу новата приемна.

Тя бе открита след напрежение в Асеновград и серия протести срещу ромите в града. Недоволството се отприщи след като жители на ромската махала нападнаха младежи.

За построяването й бяха вложени 27 000 лева.

"Ангажиментите на държавата за решаване на проблема с етническото напрежение в Асеновград са изпълнени", каза при откриването на приемната Валери Симеонов. Той съобщи, че вече са премахнати 16 незаконни постройки, подготвени са документите за още 17.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase