Снимка: Архив, Булфото

Кандидатите за митничари вече няма да държат тест за интелигентност. Финансовото министерство предлага отмяна на тези изпити с мотива, че се налага да се облекчи процедурата за назначаване на кадри в Агенция "Митници" (АМ).

Оказва се, че много висок процент от желаещите да работят в Агенцията нямат елементарни познания и логично мислене, провалят се на тестовете и свободните места остават непопълнени, пише "Сега".

Агенция "Митници" въведе тест за обща култура за първи път през 2010 г., защото се оказа, че напиращи за работа не знаят дали Гъpция ни е южна или ceвepна cъceдка и през кои държави може да е преминала задържана на нашата граница пратка наркотици, тръгнала от Колумбия. После тази проверка отпадна, защото имаше много скъсани. Но през 2015 г. тогавашният директор на митниците Ваньо Танов върна изпита, за да вдигне нивото на кадрите.

Сега обаче пак е на ред облекчаване на процедурата за назначаване, за да се насърчи интересът към митническата професия и на конкурсите да се явяват по-голям брой кандидати, пише в мотивите на МФ.

Според предложените промени в Наредбата за професионалната и психологическа пригодност при назначаване в системата на митниците ще отпаднат изпитите за интелигентност не само за новаците, но и за служителите, които кандидатстват за по-висок пост.

За сметка на това обаче се въвежда тест за интегритет. Става дума за изследване за професионална и психологическа пригодност "поради спецификата на митническата дейност и високите изисквания към служителите", пише в мотивите. На практика проверката за интегритет трябва да подскаже дали кандидатът е склонен да взима рушвети и да не "забелязва", ако негови колеги прекрачват закона.

И тестовете за интегритет не са новост. Изпитите за лоялност и неподкупност бяха въведени преди години, но дадоха трагични резултати. Така например близо 60% от митничарите от Капитан Андреево бяха заведени от психолога в графа "контрапродуктивни".

При попълването на въпросника те с лекота признали, че са нарушавали закона между 5 и 10 пъти и е нормално да се "покрива" колега и че има и благородни лъжи на работното място.

Подобни кадрови неволи има и МВР. Вътрешният министър Валентин Радев вече много пъти се оплаква, че кандидатите за работа в полицията се провалят на тестовете за интелигентност, а често не могат да покрият и физическите нормативи.

"Да започнем от това колко е трудно да намерим качествени хора. Колко много отпадат от тях поради образователни и всякакви други причини... Може би критериите ни да са високи", каза той преди около месец.

Друг проблем според силовия министър е, че на конкурсите се явяват едни и същи хора. След като се изложат на изпитите в една областна дирекция, отиват да се пробват в друга.

Коментари Напиши коментар

33

Бора

преди 3 години

кандидатствал съм 2 пъти в митница столична и двата пъти ги минавам тестовете. смея да твърдя че теста за интелегентност не е проста манджа. винги се провалям на интервюто щото то е с най голяма тежест в общата оценка и е най субективно. на въпростите как се казвам, какво съм завършил, какво съм работил и на кого съм човек никога не мога да отговоря правилно

32

Анонимен

преди 3 години

Странно, отпаднал е по-важният от тестовете. Останал е тестът за интегритет, който няма как да даде някакъв резултат по простата причина, че човек сам по себе си може да се превърне от честен в корумпиран според условията, при които го поставят и психолозите го знаят прекрасно. Правени са психологически експерименти, които са доказали, че човек при подходящи условия прави дори неща, които решително не одобрява. А при 600 лв. брутна заплата, колко време един митничар ще бъде неподкупен?

31

Анонимен

преди 3 години

А защо митничарите да държат тест за интелигентност!? ДЕПУТАТИТЕ, дето решават съдбата на България ДЪРЖАТ ЛИ ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ? МИНИСТРИТЕ И ПРИРАВНЕНИТЕ НА ТЯХ? ЛИДЕРИТЕ НА ПАРТИИ? Що за привилегии за тези хора? А те би трябвало да минават и тест за нравственост, нали? А не да скачат от една партия в друга - там където им е изгодно! В пари, разбира се!