Снимка: архив Булфото

Висока скорост и отнето предимство на пътя са сред най-честите причини за тежките катастрофи с жертви и ранени у нас.

Сред другите причини за кървавите инциденти са шофиране след употреба на алкохол и на наркотици.

Това съобщи началник група "Пътен контрол" в областната дирекция на МВР – Варна старши инспектор Драгомир Ганчев. Според данните на полицията 60 на сто от катастрофите с жертви и ранени се дължат на превишената скорост на главни пътища и магистрали.

Още по темата
Вчера бяха обявени и други данни на МВР, според които нарушенията на скоростта са се увеличили откакто бе премахнат знака, указващ камера на пътя.

"От началото на годината до момента има констатирани над 10 200 нарушения за превишена скорост. Сред тях има и 22 случая, в които нарушението е над 50 км/ч в населено място. В тези случаи, освен предвидената санкция, се отнема свидетелството за срок от три месеца", съобщи старши инспектор Драгомир Ганчев пред БНТ.

От началото на годината има 652 случая за шофиране след употреба на алкохол като в 369 от тях концентрацията е била в рамките от 0.5 до 1.2, а в останалите 283 концентрацията е била над 1.2. Рекордната концентрация е близо 4 промила.

Има лек ръст в хванатите дрогирани зад волана. Случаите са 34, по които също има образувани досъдебни производства.

"Както алкохол, така и наркотици се установяват предимно в тъмната част от денонощието, в по-късните часове. Конкретно при наркотиците, спадат водачи в по-млада възраст - 20 до 30 години. Няма точно определена концентрация по места. Най-често става въпрос за амфетамини, метаамфетамини, канабис, по-рядко кокаин. В нередки случаи водачите, употребили наркотици, става причина за произшествия", каза още инспекторът.

Голям е броят и на хванатите шофьори без книжки. Според последните промени в Закона за движение по пътищата се прекраятява регистрацията на автомобил, управляван от неправоспособен водач, без значение дали той е собственик или не.

За тази година има 376 такива случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase