Кадър: "Нова телевизия"

34 градуса са температурите в ямболската болница почти денонощно през горещите дни на август.

За това сигнализираха майки, чиито деца са настанени там. Дъщерята на една от младите жени се лекува от пневмония. Както и повечето деца, и тя е с висока температура. Термометърът в стаята на детето показва 34 градуса.

"Детето плува във вода през цялото време, поти се, дори при изследванията излезе, че е дехидратирано, въпреки че пие много вода", разказва майката Ралица Иванова пред Нова тв.

С ужасната жега в детското отделение на болница "Свети Пантелеймон" в Ямбол се сблъсква и Галина Николова.

"Като в сауна е, децата си ходят голи", каза тя.

В отделението климатик няма. Всъщност има, но не работи. Няма и пердета или щори. Майките са сложили чаршафи, за да се предпазят от преките слънчеви лъчи.

Младите жени са подали сигнали и до Регионалната здравна инспекция и в болницата е назначена проверка. От лечебното заведение признаха, че основната причина да не се поддържа нормална температура в сградата, е липсата на пари.

"Съжалявам, че в най-горещите дни не можахме да осигурим оптимална температура. Усилията са многогодишни при всички периоди на управление за осъвременяване на материалната база", каза директорът по медицинските дейности в болницата д-р Малина Гърдева.

Тя призна, че проблемът е общ – както за пациентите, така и за персонала. Д-р Гърдева обясни, че инвестицията за климатици е непосилна за болницата. Пердета пък нямало, защото управата на лечебното заведение едва успявала да покрие щетите след престоя на роми, които са най-голямата група пациенти в болницата.

Д-р Гърдева съобщи, че са осигурени оптималните условия в звената със специално предназначение – родилното отделение, операционни, отделенията за новородени и спешна помощ.

От Районната здравна инспекция направиха бърза проверка в болницата и потвърдиха сигналите на майките. Те са измерили 32 градуса в стаите, което е нарушение на изискванията, според които температурите трябва да са до 27 градуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase