Снимка: Булфото

За взрив на заболели от хепатит А в ромския квартал "Изток" в Луковит съобщават от Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

От началото на юни, само в този квартал, случаите са 63 - основно на деца от една до 15 години, обяви пред БТА д-р Сийка Иванова, директор на дирекцията "Надзор на заразните болести" в РЗИ. В цялата област заразените са 75.

През последната седмица са хоспитализирани в инфекциозното отделение 13 пациенти с хепатит А, от които 11 са от Луковит, а двама от Ловеч.

"Това е контактнобитова инфекция, болест на мръсните ръце, която се предава и продължава от началото на юни. Заболяването е с явна клинична проява, но може да се развие без симптоми. Това е и една от причините за многото заразени", заяви д-р Иванова.

По думите й, предприемат се мерки по отношение на контактните лица чрез общопрактикуващите лекари в града, като е ангажиран и здравният медиатор.

Многократно е информирана и Община Луковит, дадени са указания и препоръки за приема на децата след ваканцията в детските заведения и училищата в града.

От РЗИ са издали предписание до кмета на Луковит да бъдат обсъдени възможностите и за организиране на т. нар. крайна огнищна дезинфекция в домовете със заболели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase