Снимка: bTV
fallback

Потегли протестното шествие в Асеновград срещу насилието и незаконно пребиваващите в града роми.

То е предвождано от полицейска кола. В него участват около 50 души, като хората се движат по главния път за Смолян, като реално движението по пътя е спряно. Протестиращите възнамеряват да стигнат до площада в Асеновград, предава "Фокус".

Oще по темата

Гражданите са се наметнали с български флагове, а лозунгите, които скандират са: "Българи, юнаци", "Сърце, душа за България".

Напрежението в града започна преди повече от месец, когато деца от отбора по кану каяк бяха нападнати и бити от голяма група роми.

Преди да тръгне шествието директорът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Атанас Илков заяви пред протестиращите, че от вчера е обявен нов конкурс за назначаване на служители в управлението на полицията в Асеновград за още 9 места. По думите му те ще бъдат разпределени в ромската махала "Лозница".

Той поясни, че до момента там има назначени вече трима служители, които са на курс. Ст. Комисар Илков уточни, че сградата за полицейско управление е подсигурено.

По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че всичко, което е било обещано като ангажимент е свършено до този момент.

"Ангажиментите са изпълнени, както от страна от общината, така и от страна на полицията и на държавата. За мен е странно защо все още продължават тези имитации на протести, така че отивам там, за да ги попитам какво още искат", допълни Валери Симеонов.

"Тези хора не разбират ли, че всички тези протести костват по десетина хиляди на държавата и на тези момчета с униформи", попита вицепремиерът.

Той изтъкна, че когато си тръгва към София, вижда микробусите на жандармерията с по 15-20 души, които се разкарват до Асеновград, за да въдворяват реда.

"Защото някои хора търсят може би не разрешаване на проблемите на Асеновград, а политическа изява", добави Симеонов.

По повод опасенията на протестиращите, че незаконно пребиваващи получават помощи, Симеонов уточни, че според справката, която сам е направил, от 10 000 живеещи в ромската махала "Лозница", одобрени за помощи са само 463. Той поясни, че всяко лице получава помощи срещу нотариален акт.

Симеонов добави, че в ромската махала е осигурено 24-часово полицейско присъствие, което продължава и в момента. Тече и описване и премахване на незаконни постройки. До момента са премахнати 16 постройки и са подготвени документите за още 17.

Вицепремиерът коментира, че върви и проверка на живеещите по постоянен адрес, като до преди 10 дена са били установени 800 човека, които пребивават без адресна регистрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Отлагай и забрави

преди 6 години

Едно е да обещаеш, друго е да го изпълниш. Тук се прилага много стара и отработена тактика - Отлагай и забрави.

47

Intellirom

преди 6 години

Ако бели хора бяха нападнали децата, случая щеше да е забравен, ама нали е черен давай ся протести и създаване на напрежение.

46

Анонимен

преди 6 години

do 83 Валери Симеонов бил човек? Ай сстига, беее! Огромно чувство за хумор имаш.

fallback