Снимка: архив "Булфото"
fallback

Екоминистърът Нено Димов обясни, че протестите на хората от Каварна и Балчик са резултат от заложена бомба от правителството на тройната коалиция.

"Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна”, каза Димов по повод недоволството заради забраната за икономически дейности в десетки хиляди декари, които попадат в Натура 2000.

Според Нено Димов "бомбата е заложена през 2006-2007 година”.

"Тогава правителството на Тройната коалиция, на БСП, ДПС и НДСВ, възложи на зелени неправителствени организации да се направи картирането на земите, които ще попаднат в Натура. Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации подобно нещо. Този район е очертан от екоорганизациите през 2006 година и е приет с решение на Министерския съвет през 2007 година. Тогава е даден на ЕК като очертан район”, каза Нено Димов пред "Нова телевизия“.

"През 2014 година, отново правителство на БСП допуска да влезем в съдебна фаза. Тогава вече сме осъдени”, уточни той.

Март месец тази година пък била заложена последната част от тази бомба.

"Март месец служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед, за да не преминем към ефективни санкции. Когато поех поста и отидох в Брюксел тази заповед не беше издадена. Трябваше да избирам да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции или да издам заповед и да се опитвам да минимизирам щети”, обясни още министърът.

Междувременно протестите не стихват. Жителите на Каварна, Балчик и Шабла блокираха пътя между Българево и Каварна.

Те раздават български знамена, издигнали са плакати, които гласят "Да на екологията, не на рекета и отнетите права", "Натура за вас, мизерия за нас", "Отменете смъртната присъда на Крайморска Добруджа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 6 години

Бомбата е заложена още през 1923, по време на Септемврийското въстание. И най-вероятно е виновен Гео Милев, защото е писал революционни стихове с които е създал условия за залагането на бомбата. И тогавашната прозорливост избухва в ръцете на пияницата Димов. Но той като умен и аналитичен мъж, веднага разкрива причината. Браво Нено, браво Димов. А бай Суджук управлява трети мандат. Защо е допуснал това? Кой му е пречил, Гео Милев или Ореха! И двамата, най-вероятно.

20

Ники до Кривондел

преди 6 години

Първата индустриална революция е текстилна. За да осигури повече вълна за промишлеността масово нивите се обръщат в пасища. Така много селяни останали без препитание- като нашите добруджанци. И тогава казвали "овцете изядоха хората"! Така сега червеногушите гъски ще изядат добруджанци!

19

Burzum

преди 6 години

Избиите гъските ,да живей ***....

fallback