Снимка: Reuters
fallback

Шестима българи пристигнаха в Швеция през юли, за да берат боровинки, но се превърнаха в улични просяци. За историята разказа консулът ни в Стокхолм Надя Велева.

Мъжете заминали с уговорката да берат плодове, за да припечелят, но работодателят им, българин, ги карал да просят и ги принуждавал да живеят в мизерни условия.

Жертвите са потърсили помощ от посолството ни в скандинавската страна и успели бързо да се върнат у нас.

При пристигането им в Швеция те били настанени в палатки в гориста местност на север от Стокхолм. Шефът им ги накарал да живеят в мизерни условия, като не им плаща и ги карал да нощуват на места, различни от уговорените.

"По техните думи отношението към тях е било грубо, стигало се и до физически тормоз, искали да им вземат личните карти, давали им храна с изтекла годност. Условията за спане и като цяло са били лоши. Тъй като все още нямало боровинки, техният работодател, който също е българин, ги е накарал да просят. Но шестимата мъже отказали", обясни Велева пред "Дарик".

Шестимата останали при тези условия пет дни, след което решили да избягат. Успели да се свържат с посолството ни в скандинавската страна и с помощта на мисията се върнали обратно у нас.

Това е поредният пореден случай на излъгани сезонни работници. Техните проблеми зачестяват през лятото.

Антоанета Василева от фондация "Асоциация Анимус" съветва хората да бъдат предпазливи при приемането на оферти.  Тя допълва, че желаещите да работят сезонно в чужбина трябва да са мнителни и да се информират максимално добре.

"Когато някой предлага лесна работа с добро заплащане и всички елементи на сбъдната мечта, това трябва да е сигнал за хората, че нещо може да не е наред и трябва да се провери", коментира тя.

Василева съветва и решилите да работят в чужбина да проучат добре работодателя си преди да му дадат доверието си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

соцялно слаб депутат

преди 6 години

За да не бягат хората от България трябва тока да скоче поне 100 % за година така българина ще работи по съвесно и отговорно за да може да си плати тока.

51

Анонимен

преди 6 години

Хора, в ЕС съществуват прекрасни институции,които могат да ви решат всякакви проблеми,на всеки гражданин,но незнайно защо,в България не ви осведомяват за тях и тяхната дейност или не ги превеждат на български,вече започвам да се съмнявам дали не е умишлено или за да изкярят пари от хората! Съществува и такава институция,специално за гражданите,пишете какъв ви е проблема и те ви предлагат няколко варианта и ви го решават SOLVIT - ec.europa.eu/solvit/index%5Fbg.htm

50

Глупости на куб..

преди 6 години

От тия просяци , кмета на с.Дреновец -видинско си купи чисто нов джип БМВ , а хората в селото си вдигнаха нови къщи по европейски маниер!ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ НА "ПРОСИЯ" .....както не миришат и на тия от гащите на Цв.Василев и Пеевски от КТБ!

fallback