Снимка: bTV
fallback

Изоставено, неразработено находище на скъпоценни камъни в Източните Родопи е новият хит сред туристите планинари, съобщава bTV.

Събирането на скъпоценни и полускъпоценни камъни е един от най-модерните видове туризъм, който се развива в някои изоставени миньорски градове като Маджарово.

През 90-те години държавата изоставя маджаровската оловно-цинкова мина и прекратява изграждането на цеха за обработка на скъпоценни камъни, съоръженията са вдигнати във въздуха.

Проучване на находищата на аметисти, ахати и ясписи така и не е завършено.

Сега територията се владее от планинските водачи и каменарите като Марин.

Един от вариантите да намерите камъни е на брега на Арда, защото тя ги е довлякла и като центрофуга ги е полирала.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

темерут

преди 6 години

До така е 21: След Борисов все по-рядко се сещаме за Виденов...

22

василка

преди 6 години

без пари почти се дадоха златните концесии, най-ниска цена в света, да се разтрогнат договорите,не ми хвалете драгалевеца, той подари балкан и банката, много властниципродадоха българия, дано поне от децата или внуците им се вземе заграбеното, плачедържавата за национализация на подареното.

21

Lannister

преди 6 години

До Така е'Земи кажи нещо и за ликвидационните комитети на костов като ще говориш за него. После за министрите му и накрая можеш да завършиш с тва колко комисионни налапа за всичките години. Като ще говорим, дай да видим и другата страна на медала?

fallback