Старите и пусти училища биват превръщани в имения. Снимка: Facebook
fallback

Нежилищните имоти, "подходящи за живеене", стават все по-търсени в морските региони в България, показва анализ на сайта Imoti.net, част от Investor Media Group.

Гаражи, складове, тавански помещения, сутерени, партерни помещения, стари фабрики, училища и други подобни се купуват усилено с цел живеене. Тази тенденция се наблюдава най-вече на Северното Черноморие, стана ясно по време на дискусия на Imoti.net с брокери във Варна.

Защо клиентите предпочитат такъв тип имоти?

В съвременното строителство заради ограничението в броя на етажите за определени райони и изискването жилищните имоти да имат минимална площ, санитарно помещение, мазе, паркомясто и т.н., често строителните компании се принуждават да заобикалят тези правила и да изграждат имоти, които не отговарят на критериите за жилище, но позволяват да бъде обитавано с такава цел.

Данните сочат, че основните критерии за избор на подобен имот са цената и локацията. Дълго време партер и последен етаж бяха пренебрегвани от купувачите, но вече не, казват експертите от Imoti.net.

В същото време в централните и крайморските райони няма предлагане на свободни имоти. Не е за подценяване и възможността, която такъв тип имоти предоставя за развихряне на въображението в интериорния дизайн, изграждане на оригинална вътрешна архитектура.

От старите имоти интерес предизвикват необитаеми и неизползваеми големи имоти като училища, фабрики, промишлени сгради, складове и др. Това са интересни обекти, които имат изградена инфраструктура, построени са стабилно, имат големи прилежащи дворове и чрез един съвременен ремонт се превръщат в прекрасни имения.

Възможна ли е промяна на предназначението?

Подмяната на предназначението на подобен имот е дълга и тромава процедура, но в далечна перспектива си заслужава, защото данъците за жилищен имот са по-ниски, отколкото за  нежилищен.

Кои са купувачите на такива имоти?

Предимно млади хора, студенти, IT специалисти и арт личности са основните клиенти, които смело променят сделките с имоти на Черноморието, особено във Варна и региона. Брокерите прогнозират тази тенденция да се развие и в други райони на страната.

Това е причината Imoti.net да въведе възможност за публикуване и търсене на обяви за имоти по критерия "подходящ за живеене", с което въведе иновация в сайтовете за обяви за недвижими имоти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 6 години

тази тенденция в доста лоша, ха да видим кой ще настанят там. разгледайте статиите от свят за Франция да ви се изясни картинката

47

до 50

преди 6 години

Ако имаше икономически интерес -да, но всеки гледа да ти пробута новата си юбертехнология.Българина от доста време е избягал от традицията си, има много полезни неща от миналото ни дето са забравени,но хубавите неща се възраждат рано или късно.

46

Анонимен

преди 6 години

Съвременните материали са удобни,бързо се стои,но вредни и недишащи,естествените материали са най-добри,ако архитектите,техническите изпълнители познават технологията,учете се от старите български къщи,изградени от камък,дърво,глина,вар,те са поставяли също и изолации от естествени материали в подовете.Тези технологии трябва да се изучават в архитектурата,за да не изчезнат и са здравословни.

fallback