Архив: Булфото

"Водоснабдяване и канализация - Шумен" ООД ще предприеме мерки срещу нередовните и недобросъвестни потребители на вода. Това съобщиха от дружеството, уверявайки, че разбират общественото недоволство във връзка с наличието на драстични случаи на ползване и разхищаване на вода, която в крайна сметка се заплаща от добросъвестните им абонати.

От дружеството отбелязват, че вече е извършен експертен анализ, чрез който са идентифицирани проблемни зони - в селата Салманово, Мадара и шуменските квартали "Тракия", "Бялата пръст" и "Витоша".

Особено тревожна е статистиката по отношение на последните два квартала, където за месеците април, май и юни т.г. е подадена вода в общ обем на 120 хиляди кубични метра.

Данните от експертния анализ обаче показват, че за посоченото тримесечие в тези квартали общо е заплатена 550 м3 вода, което определя загуби от 99.5 процента, уточняват от ВиК.

От дружеството отбелязват, че ситуацията е усложнена и от факта, че част от жителите в тези квартали сами и незаконно са изградили връзки от вътрешните за квартала водопроводи.

Затрудненият достъп на служителите на ВиК във вътрешността на тези квартали за установяване на незаконни присъединявания също е причина за големия процент на констатираните загуби на вода.

Много често се наблюдава демонтиране на водомери и възпрепятстване на възможността за монтажа на нови, което създава допълнителни проблеми, уточняват от дружеството.

Ще спазим всички изисквания на закона и ще положим сериозни усилия, за да спрем разхищаването и нераглементираното ползване на вода.

Там, където бъдат констатирани подобни случаи, ще бъде прибегнато и до спиране на водоподаването. Ще продължат и щателните проверки за нераглементирано ползване на вода на територията на цялата Шуменска област, допълват от дружеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase