Архив: Булфото

Ръководството на община Перник внесе предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс във връзка с незаконния въгледобив, съобщи общинският пресцентър.

"Въпреки че проблемът с незаконния добив не касае пряко правомощията и юрисдикцията на община Перник, защото полезните изкопаеми са държавна собственост, ние като администрация реагираме, тъй като се уврежда и застрашава животът, имуществото и спокойствието на перничани. Становището на експертите е, че с криминализирането на незаконния въгледобив проблемът ще бъде решен и ние ще настояваме за това", коментира заместник-кметът Денислав Захариев, цитиран от БТА.

Години наред нерегламентираният добив на въглища се е превърнал в начин на препитание на хора, предимно от ромски произход. Те копаят в стари подземни галерии, рискувайки живота си, разрушават инфраструктурата, застрашават домовете на гражданите. Заради незаконния въгледобив през 2015 г. се активира свлачище и три къщи пропаднаха в изкопани под тях рудници.

Инкриминирането на незаконния добив и промените на Закона за подземните богатства, Наказателния кодекс и други свързани с тях нормативни актове ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставяне на актове на хора, които нямат доходи и имущество, твърди община Перник.

Писмото е изпратено до председателя на Народното събрание, министерствата на правосъдието, енергетиката и икономиката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase