Архив: Булфото

4-годишно момченце от Лом е починало от менингококова инфекция, развила се за няколко часа след обяд на 8 юли, съобщиха от Многопрофилната болница за активно лечение "Свети Николай Чудотворец" в крайдунавския град.

Около обяд детето било жизнено и игриво, но внезапно му прилошало, започнало да повръща и да вдига висока температура. Родителите му веднага го закарали в болницата в Лом.

Медиците там позвънили за помощ на национални консултанти по детски болести, но въпреки предприетите мерки малко след това детето починало.

Направените изследвания и експертизи установили, че смъртта е настъпила от синдрома Уотърхаус - Фридериксен, който е най-тежката форма на менингококова инфекция и води до летален изход още в първия ден на заболяването. Болестта е известна още като "мълниеносна менингококцемия".

След смъртта на детето експерти от Регионалната здравна инспекция в Монтана са взели гърлени проби за изследване от близките на момченцето, от персонала в болницата в Лом и от другите деца в детската градина, която то посещавало.

В нито една от пробите не са открити следи от опасната инфекция и няма други случаи, обявиха от инспекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase