Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Пораженията от силните дъждове и градушки от изминалите дни не подминаха частните производители у нас. Само в град Левски нанесените щети са над 1 млн. лева. Сега производителите настояват за помощ от страна на държавата, за да могат да покрият загубите в продукцията.

Oще по темата


"По принцип държавата трябва да помогне. Не за първи път имаме подобни поражения и то не само от градушка. ЕС трябва да отдели ресурс и то предварително заложен ресурс в своя бюджет като буфери за подобни тежки случаи", коментира в "България сутрин" бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

По думите му това би бил справедлив вариант, дори и ако изплатените компенсации не са на 100%.

Адвокат Стефка Атанасова обаче поясни: "Според Закона за защита при бедствия държавата няма ангажимент за обезщетяване на всички пострадали и отпуска помощ на малка група от хора."

Помощите са социална и такава за увредени имоти, право на тях имат физически лица и са в размер на 300-325 лева.

Темата коментира и Галя Михайлова от Асоциацията на българските застрахователи пред Bulgaria ON AIR, която посочи, че въпреки честите през последните години случаи на загуби заради природни бедствия, ръст при застраховките на имот или продукция няма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 6 години

Не ми е ясно защо земеделците не са си създали организация за борба против градушки с участието на всички производители.Ами крайно време е да го направят, както се вижда ще има полза за всички тях

22

Анонимен

преди 6 години

За тази работа си има застраховки, друг е въпроса че ако се обединят производителите спокойно могат да си изтрелват ракети против градушки и да си запазят реколтата, но те са на принципа за останалите не ми пука, ако аз съм зле обаче те трябва да се погрижат за мен.И заради това не им пука за ракетите против градушки ,

21

Земеделец

преди 6 години

А не може ли земеделците да съдят ДА"Борба с градушките" за пропуснати ползи?

fallback