Снимка: архив, БулФото
fallback

Кметът на Пловдив Иван Тотев и заместникът му Димитър Кацарски, както и кметът на район "Западен", отиват на съд за престъпление по служба, свързано с изграждането на зоологическа градина в града. Това съобщиха от прокуратурата.

Oще по темата
Обвинителният акт е внесен в съда в Пловдив.

Досъдебното производство по случая е образувано на 3 ноември миналата година от местната прокуратура. С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров разследването беше поето от специализираното звено "Антикорупция".

Според обвинението от 30 април 2014 година до 29 юли 2015-та Иван Тотев е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на зоопарка. Процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя "Запрянови 03" ООД в нарушение на Закона за обществените поръчки.

Процедурата е проведена и без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено-стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж. Тези изисквания на закона не са били изпълнени и към момента на сключване на договора за строителство.

Според обвинението Тотев искал да набави облага за търговското дружество в размер на 689 869.70 лв. В този размер е и щетата за общината. Настъпили са значителни вредни последици и от неимуществен характер.

Формирано е недоверие в обществото към разходването на бюджетните средства на община Пловдив при извършване на дейности от обществено значение, както и съмнение в публичността и прозрачността на разпределяне на бюджетните средства, посочват от обвинението.

На съд са предадени също Димитър Кацарски и Димитър Колев, които са действали като помагачи и чрез действия умишлено са улеснили кмета на община Пловдив да извърши престъплението.
Заместник-кметът Кацарски е бил назначен от Иван Тотев за председател на комисия за провеждането на открита процедура.

В нарушение на ЗОП, като председател на комисията, Кацарски е предложил на кмета Иван Тотев откритата процедура да бъде прекратена. По този начин Кацарски е дал възможност на кмета на община Пловдив да открие друга процедура - договаряне без обявление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 6 години

Слаб кмет ... не намирам разлика между него и някой от предишните !

8

Анонимен

преди 6 години

Не заради зоопарка, а заради кражбите. Има разлика.

7

Анонимен

преди 6 години

Крадлива герберастка пасмина...

fallback