Снимка: архив, Олег Попов, Dnes.bg

За шеста поредна вечер жители на Асеновград се събраха на протест, за да подкрепят родителите на пострадалите деца след инцидента на язовир "40-те извора".

Още по темата
Започнал вяло, протестът тази вечер прерасна в гореща дискусия за медийното му отразяване, предаде БНР.

Родителите на пострадалите деца настояха, че темата не следва да се употребява политически, от което партиите да трупат дивиденти, както според тях се е случило досега.

Вместо това трябва да започнат дебати за отлагания с годините проблем, както и за начините, по които държавата да се справи с усещането за безнаказаност и дефицит на справедливост. Родителите настояват още за справедлив съдебен процес, както и за премахването на незаконните постройки в Асеновград.

Събираме се тази вечер, за да решим какви да бъдат следващите ни действия през седмицата, заяви бащата на две от битите деца - Йордан Тодоров. В парламента има трима депутати от Асеновград и те могат да пренесат дискусията там, за да може държавата да се ангажира с неговото решетие, казаха още протестиращите.

През седмицата в общината ще бъде внесена подписка от родителите за насрочване на нова поредица от протести, като най-масови се планува те да бъдат през уикендите. Тодоров заяви още, че по инициатива на кмета Емил Караиванов ще бъдат осигурени и психолози, които да помогнат на желаещите родители на пострадалите деца да преодолеят стреса.

По-рано днес областният управител на Пловдив Здравко Димитров призова за повече разум и усилия да не се допуска езика на омразата да доведе до разпалване на етническо напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase