Снимка: Булфото, архив
fallback

Вицепремиерът Валери Симеонов призна, че има междуетнически проблеми в България и до момента мерките срещу тях не са така сериозни.

Oще по темата

Той отиде в Асеновград заедно с главсека на МВР Младен Маринов заради напрежениетто, което възникна, след като роми нападнаха с камъни и колове деца и треньори от клуба по гребане на СК "Асеновец".

Заради това Асеновград ще остане под засилено полицейско присъствие, толкова време, колкото е необходимо, докато се нормализира обстановката.

Служители от асеновградската администрация, заедно с полицията ще влязат в ромската махала "Лозница", за да опишат къща по къща - целта е да се види кои са законни и кои не.

Спрямо нелегалните постройки ще бъде стартирата процедура по премахване, но протестите в града ще продължат до неделя, стана ясно от срещата на Симеонов, Маринов шефът на пловдивската полиция Атанас Илков, кметът д-р Емил Караиванов и недоволни граждани.

Симеонов пък отсече, че в рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход към междуетническите проблеми.

Той обясни, че инцидентът в района на язовир "40-те извора" е възникнал на битова основа, но е прераснал в етническо противопоставяне.

Според него ромите са се организирали много бързо и силите са били неравни. Полицаите са били шестима, целта им е била да се спре агресията, но се е наложило да се обадят за подкрепление от жандармерията.

А в Асеновград вчера хората спонтанно се събраха на протест заради боя над спортистите.

Напрежението започнало след като лодката на гребците се обръща във водата. Първоначално ромите предлагат да помогнат, но след отказ от страна на децата стават агресивни.

По думи на едно от момичетата от отбора по кану-каяк, групата младежи тръгнала след тях, целила ги с камъни, дори ги заплашила с удавяне и убийство.

На помощ си притичват двама от треньорите в спортния клуб, които също отнасят удари от страна на ромите. В побоя са пострадали дори малки деца.

Нападнатите успяват да стигнат до болницата, но там ромите ги причакват и отново нападат. В разпрата са пострадали и родители на част от децата.

Със сериозни травми са трима - момче от отбора е с контузия на главата и натъртвания, а негов съотборник е със счупена дясна китка. Един от ромите - нападатели пък е със счупени прешлени на кръста.

За нападението бяха задържани 9 души от ромски произход между 18 и 41 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 6 години

Язък за хубавата ни държава, язък за красивият ни народ, язък за майка България.

63

не ги искаме

преди 6 години

да ни помагат, така издевателстват за пари, нагли са, гадове и изверги.

62

ognyanz

преди 6 години

Симеонов, как така за минимално време 150 роми са се оказали пред болницата? Ще разследвате ли кой е организирал това? И при друг подобен случай пак ли ще изкарате 5-6 полицаи срещу 150 роми въоръжени с тояги и брадви. И това не е за пръв път. Ще дойде време някой да извади и огнестрелно оръжие, а вие си крийте като щрауси главата в пясъка.

fallback